Tego szukasz?

3 maj 2017

Sałatka jarzynowa z kukurydzą

Sałatka jarzynowa, to najstarsza sałatka jaką pamiętam, była zawsze, niezmiennie, na każdej mniejszej, czy większej uroczystości. Zapewne każdy ma na nią swój własny przepis. Ja dzisiaj podaję Wam przepis na sałatkę jarzynową, która królowała i dalej króluje w moim rodzinnym domu. Oczywiście, żadna inna nie smakuje  tak dobrze ;) Warzywa korzeniowe, gotowane swojskie jajka i do tego pyszna Kukurydza Złocista. Palce lizać.


Potrzebujemy:
  • 6 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 6 jaj na twardo
  • 2 cebule
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 puszka kukurydzy, na przykład Kukurydza Złocista Bonduelle
  • 250 - 300 g majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
Ziemniaki, marchew, pietruszki i seler gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Następnie warzywa odcedzamy i studzimy. 
Wystudzone obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
Jaja, cebulę i kiszone ogórki również kroimy w regularną kosteczkę. Z ogórków nie odciskamy soku.
Wszytko wrzucamy do jednej miski. Dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy, majonez, musztardę, sól i pieprz i wszystko razem dokładnie mieszamy. 
Najlepiej jest odstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki, aby się przegryzła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego