poniedziałek, czerwca 19, 2017

Biała kiełbasa z botwinką

Spontaniczny pomysł jaki ostatnio wpadł mi do głowy okazał się bardzo smaczny i z pewnością powtórzę go jeszcze nie raz. Moc polskich smaków: biała kiełbasa, botwinka, kasza, oscypek. Połączenie tych składników okazało się na prawdę niezłym smakołykiem. W zasadzie mogę Wam zdradzić, że są to moje ulubione polskie składniki w kuchni. Pyszna biała kiełbasa nie musi kojarzyć się tylko z Wielkanocą i grillem. Spójrzcie na skład kiełbasy jakiej ja użyłam do przygotowania mojego dania, skład widoczny jest na jednym ze zdjęć. Kiełbasa pochodzi z zaprzyjaźnionej masarni Urbanowscy Tata i Syn. Wędliny z tejże masarni cenimy od dawna, najpierw w moim rodzinnym domu, teraz w naszym. :)


Potrzebujemy:
  • 2 opakowania surowej białej kiełbasy, u mnie Urbanowscy Tata i Syn
  • wrzątek
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 100 g mieszanki kaszy jęczmiennej prażonej i komosy ryżowej
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • pęczek botwinki
  • 4 małe oscypki
  • 4 łyżki oleju kokosowego
Najpierw kiełbasę parzymy we wrzątku. 
Wodę zagotowujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę i od momentu zagotowania się wody ponownie, wyłączamy źródło ciepła i parzymy 30 minut.
Po 30 minutach  kiełbasę wyjmujemy.

Kaszę gotujemy stosując metodę kasza : woda 1:2 plus sól. Wtedy kaszy nie odcedzamy z wody, a wszystkie składniki mineralne pozostają w kaszy, co nam służy :)

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju kokosowym, wtedy aromat jest na prawdę zniewalający. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek. 

Botwinkę dokładnie myjemy, a malutkie buraczki obieramy i odcinamy z niewielką ilością gałązek. Resztę botwinki drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Całość lekko podsmażamy z ugotowaną kaszą i sosem Worcester.

Kiełbaski nacinamy na środku wzdłuż do 3/4 wysokości, rozszerzamy i faszerujemy kaszą z cebulą i botwinką.

Oscypek ucieramy na tarce, na drobnych oczkach.

W naczyniu żaroodpornym układamy kiełbaski nafaszerowane kaszą, posypujemy je utartym oscypkiem, a wokół układamy malutkie buraczki, które później będą świetnie chrupały.

Zapiekamy całość przez około 10 minut w 200 stopniach C.


1 komentarz:

  1. Smakowicie wygląda i duma nas rozpiera że Nasza Biała jest częścią tego wspaniałego dania.

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger