Spontaniczny pomysł jaki ostatnio wpadł mi do głowy okazał się bardzo smaczny i z pewnością powtórzę go jeszcze nie raz. Moc polskich smaków: biała kiełbasa, botwinka, kasza, oscypek. Połączenie tych składników okazało się na prawdę niezłym smakołykiem. W zasadzie mogę Wam zdradzić, że są to moje ulubione polskie składniki w kuchni. Pyszna biała kiełbasa nie musi kojarzyć się tylko z Wielkanocą i grillem. Spójrzcie na skład kiełbasy jakiej ja użyłam do przygotowania mojego dania, skład widoczny jest na jednym ze zdjęć. Kiełbasa pochodzi z zaprzyjaźnionej masarni Urbanowscy Tata i Syn. Wędliny z tejże masarni cenimy od dawna, najpierw w moim rodzinnym domu, teraz w naszym. :)
Potrzebujemy:
- 2 opakowania surowej białej kiełbasy, u mnie Urbanowscy Tata i Syn
- wrzątek
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 100 g mieszanki kaszy jęczmiennej prażonej i komosy ryżowej
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu Worcester
- pęczek botwinki
- 4 małe oscypki
- 4 łyżki oleju kokosowego
Najpierw kiełbasę parzymy we wrzątku.
Wodę zagotowujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę i od momentu zagotowania się wody ponownie, wyłączamy źródło ciepła i parzymy 30 minut.
Po 30 minutach kiełbasę wyjmujemy.
Kaszę gotujemy stosując metodę kasza : woda 1:2 plus sól. Wtedy kaszy nie odcedzamy z wody, a wszystkie składniki mineralne pozostają w kaszy, co nam służy :)
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju kokosowym, wtedy aromat jest na prawdę zniewalający. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek.
Botwinkę dokładnie myjemy, a malutkie buraczki obieramy i odcinamy z niewielką ilością gałązek. Resztę botwinki drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Całość lekko podsmażamy z ugotowaną kaszą i sosem Worcester.
Kiełbaski nacinamy na środku wzdłuż do 3/4 wysokości, rozszerzamy i faszerujemy kaszą z cebulą i botwinką.
Oscypek ucieramy na tarce, na drobnych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym układamy kiełbaski nafaszerowane kaszą, posypujemy je utartym oscypkiem, a wokół układamy malutkie buraczki, które później będą świetnie chrupały.
Zapiekamy całość przez około 10 minut w 200 stopniach C.
Smakowicie wygląda i duma nas rozpiera że Nasza Biała jest częścią tego wspaniałego dania.
OdpowiedzUsuń