wtorek, czerwca 20, 2017

Dobre Szparagi bez tajemnic

Mówiąc szparagi, mamy na myśli zarówno te zielone jak i białe. Ich sezon rozpoczyna się w połowie kwietnia, a kończy w ostatnich dniach czerwca. Tyle w nich podobieństw, co i różnic.  Zarówno te białe, jak i zielone mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jest to związane tylko z kolorem? Czy może różnica w przygotowaniu i smaku jest tak wielka, że szparag, szparagowi nie równy? Postaram się napisać Wam wszystko co wiem, w Wy, w komentarzach dodajcie coś od siebie, będzie naprawdę bardzo miło.


Zacznijmy od tego, że szparagi są niezwykle zdrowe i niskokaloryczne. W 100 g szparagów mamy tylko 18 kcal. Mimo tego, że są tak „biedne” jeżeli chodzi o ich kaloryczność, to możemy o nich spokojnie powiedzieć, że są lekiem na całe zło. Przede wszystkim powinny się nimi zainteresować kobiety, które chcą zajść w ciążę, a także te będące w ciąży i karmiące piersią, ponieważ są bogate w kwas foliowy, który bardzo często kojarzy nam się z rozwojem płodu. Ponadto zawierają one witaminy C i E, beta – karoten, wapń, fosfor, potas, asparaginę, glutation, błonnik i inulinę.


Jak szparagi przygotować?

Istnieje diametralna różnica w sposobie przygotowania jednych i drugich szparagów. Ja zielone kocham za prostotę przygotowania, natomiast białe za smak. Ciągle nie mogę się zdecydować, co przemawia do mnie bardziej ;)


Otóż, zielone wystarczy nagiąć, a one same powinny pęknąć w miejscu, gdzie ich końcówka zaczyna być zdrewniała, umyć i przygotować w naprawdę kilka chwil. Pamiętajmy, że główki szparagów są niezwykle delikatne. Najlepiej szparagi gotować w wąskim wysokim garnku, związane w pęczek, aby główka wystawała ponad linię wody, ponieważ do ugotowania wystarczy jej para wodna.


Białe również należy nagiąć, aby pękły w odpowiednim dla siebie miejscu, ale też należy je cienko obrać, najlepiej obieraczką do warzyw aż do wysokości główek. Gotują się równie szybko co zielone około 3 minuty w osolonym wrzątku.


To już końcówka sezonu na te smukłe piękności, dlatego spieszcie się i cieszcie, póki są :) Wstąpcie na przykład do Dobre Szparagi i złóżcie zamówienie u miłego i życzliwego Pana Jakuba! ;)

A ja podsunę Wam jeszcze przepisy z wykorzystaniem szparagów:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger