środa, czerwca 21, 2017

Truskawkowe na zimno z galaretką herbacianą

Lekkie ciasto, które podczas teraźniejszych upałów będzie niemalże zbawieniem. Korzystajcie z truskawek, które obecnie przeżywają swoją świetność. To najlepszy czas, żeby kupić je soczyste, pyszne, słodkie i cudownie czerwone. Mamy także dzisiaj pierwszy dzień lata, więc trzeba to jakoś uczcić. :) Całość zwieńcza cienka warstwa galaretki herbacianej.


Potrzebujemy:

  • kilkanaście kruchych ciasteczek
  • 1 opakowanie truskawkowych lodów w proszku
  • 200 ml zimnego mleka
  • 2 galaretki truskawkowe w proszku
  • 600 ml wrzątku
  • 10 - 15 truskawek

Galaretka herbaciana:

  • 2 torebki herbaty TEEKANNE Wild Berry
  • 150 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Najpierw rozpuszczamy galaretki truskawkowe w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Herbatę zalewamy wrzątkiem, słodzimy, wyjmujemy torebki i rozpuszczamy w niej żelatynę.

Kiedy galaretki truskawkowe zaczną tężeć, ubijamy lody w proszku z zimnym mlekiem. Do ubitych lodów dodajemy galaretki, następnie masę wstawiamy do lodówki na około 5 minut.

Foremkę o wymiarach około 20x20 cm wykładamy ciasteczkami. Na ciasteczka wylewamy naszą masę truskawkową i wkładamy w nią truskawki. Foremkę wstawiamy do lodówki, aby całość stężała. 

Podglądamy naszą herbacianą galaretkę, ona również powinna być lekko tężejąca, aby można ją było wylać na ciasto. Kiedy tylko zacznie tężeć, ją również wylewamy na ciasto.

Całość powinna tężeć w lodówce przez całą noc, żeby można było ciasto swobodnie i z łatwością kroić. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger