Wegetariańskie kotleciki, których smak jest na prawdę niebiański. Zwróćcie uwagę jak mało potrzeba, aby stworzyć danie obiadowe bez użycia grama mięsa. :) Do tego są bardzo proste i szybkie w wykonaniu i niezbyt pracochłonne :) Polecam.
Potrzebujemy:
- 100 g suchego ryżu amerykańskiego, u mnie Sonko
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g wędzonej bryndzy
- olej roślinny
Ryż gotujemy wg wskazówek producenta. Po ugotowaniu studzimy go, aby przejść do następnych kroków.
Surową marchew ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Następnie smażymy ją na rozgrzanym oleju. Musi się zeszklić i lekko zarumienić. Pod koniec na patelnię wrzucamy drobno posiekany ząbek czosnku.
W misce mieszamy ze sobą ugotowany i wystudzony ryż z surową marchewką, usmażoną cebulką z czosnkiem, mąką i pokruszoną bryndzą.
Formujemy małe kotleciki, które układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Podajemy na przykład z hummusem.
Super !
OdpowiedzUsuń