Kotlety sojowe są świetnym zamiennikiem mięsa dla wegetarian. Właściwie są jak kasza jaglana - można z nimi zrobić na prawdę wszystko. Od zwykłych smażonych kotletów, po flaczki i rybę po grecku, a nawet udawane śledzie. Jeżeli chcecie się przekonać, piszcie w komentarzach, co chcielibyście, abym z nimi przygotowała. Wachlarz możliwości jest na prawdę ogromny!
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie kotletów sojowych big steak Radix - bis
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 - 3 jaja
- opiekane płatki kukurydziane
- czarna sól himalajska Radix - bis
- pieprz
- olej kokosowy Radix - bis
Bulion warzywny zagotowujemy wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
Do gotującego się płynu dodajemy kotlety sojowe i gotujemy przez 10 minut, muszą być miękkie. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym. Oprószamy lekko solą i pieprzem.
Płatki kukurydziane lekko rozgniatamy, aby część z nich stanowiła mączkę.
W głębokim talerzu rozkłócamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
Każdy ze steków najpierw maczamy w jajku, później w płatkach, kolejny raz w jajku i jeszcze raz w płatkach. Tak postępujemy z każdym z nich.
Wykładamy na rozgrzany olek kokosowy i smażymy z obydwu stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego