Tort nadający się na wszelakie imprezy okolicznościowe. Ten akurat powstał z okazji urodzin mojego taty. Pyszne rumowy wnętrze z czekoladowym wykończeniem, oblany mleczną czekoladą. Niezwykle puszysty biszkopt nasączony sokiem z cytryny równoważy masy, dzięki czemu tort nie nudzi się po pierwszym kawałku.
Potrzebujemy:
Biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa rumowa:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego, u mnie Emix
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 30 ml rumu
- 1/2 buteleczki aromatu rumowego, u mnie Emix
Masa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 350 ml śmietanki 30%
Poncz:
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek wody
Ponadto:
- 1 opakowanie polewy mlecznej, u mnie Emix
- wiśnie kandydowanie
- orzechowa posypka
- 2 bez czekoladowe
- płatki czekoladowe z suszonymi wiśniami
Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę.
W międzyczasie przesiewamy obydwie mąki. a tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko dno, to ważne.
Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Ubijamy jeszcze jakiś czas, aż nasza piana stanie się dość blada.
Do ubitych jajek dodajemy powoli przesiane mąki i delikatnie mieszamy.
Wylewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Po upieczeniu zrzucamy biszkopt dwukrotnie na podłogę z wysokości kolan. Pozostawiamy w blaszce do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt kroimy na 3 równe części.
Masa rumowa:
Z 500 ml mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w nim proszek budyniowy oraz obydwie mąki, mieszamy aby nie było grudek.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniu i mąk. Cały czas mieszając trzepaczką zagotowujemy całość.
Odstawiamy do ostygnięcia, wcześniej pezykrywając wierzch folią spozywczą, tak, żeby pomiędzy budyniem, a folią nie było powietrza, które spowodowałoby wysychanie wierzchu budyniu.
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy, aby je lekko napowietrzyć. Następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń, cały czas miksując. Na koniec dodajemy rum i olejek rumowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Następnie mieszamy ją z serem mascarpone.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z czekoladą z mascarpone. Tę masę również umieszczamy w lodówce.
Na paterze układamy pierwszą warstwę biszkoptu, nasączamy ją ponczem z soku z cytryny i wody i wykładamy 1/2 masy rumowej. Rozsmarowujemy i dociskamy kolejnym płatem biszkoptu. Ten również nasączamy i smarujemy resztą masy rumowej. Na masie układamy ostatnią warstwę biszkoptu i nasączamy resztą ponczu. Tort wkładamy do lodówki na 30 minut.
Boki i wierzch obsmarowujemy masą czekoladową i ozdabiamy. Możecie ozdobić podobnie jak ja, używając wymienionych przeze mnie produktów lub wykreować własny patent na zdobienia. :)
Na paterze układamy pierwszą warstwę biszkoptu, nasączamy ją ponczem z soku z cytryny i wody i wykładamy 1/2 masy rumowej. Rozsmarowujemy i dociskamy kolejnym płatem biszkoptu. Ten również nasączamy i smarujemy resztą masy rumowej. Na masie układamy ostatnią warstwę biszkoptu i nasączamy resztą ponczu. Tort wkładamy do lodówki na 30 minut.
Boki i wierzch obsmarowujemy masą czekoladową i ozdabiamy. Możecie ozdobić podobnie jak ja, używając wymienionych przeze mnie produktów lub wykreować własny patent na zdobienia. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego