Ciasto, do użycia którego nie potrzebujesz mleka krowiego i jaj spod kurki ;)
Jest ono niezwykle delikatne, a w ustach wręcz ciągnące od masła orzechowego. Ma wspaniały karmelowy posmak dodatkowo wzmocniony polewą. Znika w mgnieniu oka. Zajrzyjcie do Super Krówki po inne produkty wegańskie z fantastycznymi składami!
Potrzebujemy:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka masła orzechowego
- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Ponadto:
W dwóch miskach mieszamy osobno składniki suche i mokre.
Następnie szybko łączymy ze sobą obydwa typy składników i mieszamy tylko do ich połączenia.
Foremkę o wymiarach 20-20 cm smarujemy tłuszczem roślinnym i wylewamy nasze ciasto.
Pieczemy je w temperaturze 180 stopni C przez 30- 40 minut.
Polewamy kremem orzechowo - kakaowym.
Znam ten krem i uwielbiam! Super ciacho :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/