poniedziałek, czerwca 26, 2017

Wegańskie ciasto orzechowe

Ciasto, do użycia którego nie potrzebujesz mleka krowiego i jaj spod kurki ;) 
Jest ono niezwykle delikatne, a w ustach wręcz ciągnące od masła orzechowego. Ma wspaniały karmelowy posmak dodatkowo wzmocniony polewą. Znika w mgnieniu oka. Zajrzyjcie do Super Krówki po inne produkty wegańskie z fantastycznymi składami!


Potrzebujemy:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Ponadto:
W dwóch miskach mieszamy osobno składniki suche i mokre.
Następnie szybko łączymy ze sobą obydwa typy składników i mieszamy tylko do ich połączenia. 
Foremkę o wymiarach 20-20 cm smarujemy tłuszczem roślinnym i wylewamy nasze ciasto.
Pieczemy je w temperaturze 180 stopni C przez 30- 40 minut.
Polewamy kremem orzechowo - kakaowym.




1 komentarz:

  1. Znam ten krem i uwielbiam! Super ciacho :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger