Można nazwać ją pysznym rosołem z ryby, po prostu. Dużo warzyw, wywar z ryby, makaron, taka uleczająca zupa (wiem co mówię, dzięki niej żyję! :D ). U mnie w domu nigdy się takiej nie robiło, uważam to za wielki błąd, bo ja, fanka ryby, polubiłam ja od pierwszej łyżki.
Po pyszne i świeże ryby, naturalnie, zapraszam do A+A Morskie Delikatesy.
Potrzebujemy:
- kręgosłup z głową troci wędrownej, u mnie od A+A Morskie Delikatesy
- 2 filety z pstrąga, u mnie od A+A Morskie Delikatesy
- 1 filet z dorsza, u mnie od A+A Morskie Delikatesy
- 2 marchewki, u mnie od A+A Morskie Delikatesy
- 1/4 selera
- 1 pietruszka, u mnie od A+A Morskie Delikatesy
- 2 cebule
- 5 cm pora, u mnie od A+A Morskie Delikatesy
- 3 l wody
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- drobny makaron
Troć oczyszczamy, zalewamy wodą, dodajemy obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Następnie całość przecedzamy, oczywiście nie wylewając wywaru ;)
Warzywa ścieramy na tarce.
Od kręgosłupa oddzielamy kawałki ryby i pozbywamy się wszystkich ości.
Osobno gotujemy makaron wg wskazówek producenta.
Do gorącego wywaru wkładamy filety ryby, które nie potrzebują wiele czasu, aby się ugotować, wystarczy 5-10 minut w bardzo gorącym wywarze.
Do wywaru dodajemy utarte warzywa i kawałeczki ryby. Zupę podajemy z drobnym makaronem.
Warzywa ścieramy na tarce.
Od kręgosłupa oddzielamy kawałki ryby i pozbywamy się wszystkich ości.
Osobno gotujemy makaron wg wskazówek producenta.
Do gorącego wywaru wkładamy filety ryby, które nie potrzebują wiele czasu, aby się ugotować, wystarczy 5-10 minut w bardzo gorącym wywarze.
Do wywaru dodajemy utarte warzywa i kawałeczki ryby. Zupę podajemy z drobnym makaronem.
Przepis powstał przy współpracy ze sklepem A+A Morskie Delikatesy, który możecie odwiedzić w Hali Blaszak przy ulicy Poleskiej 50, a także na EkoBazarze i Lokalnym Rolniku! :)
Na pewno zrobię taką zupkę na obiad dla całej rodziny. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/