Bardzo szybki i pyszny makaron z sosem z kurek to wspaniała propozycja na wegetariański obiad. Smakosze grzybów będą ogromnie zadowoleni!
Sos nie wymaga od nas wiele czasu, to danie do przygotowania w niecałe 10 minut! Myślę, że to ważne przy obecnych upałach. :)
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie makaronu (400 g), u mnie w kształcie "baranek" Makarony Babuni Ryszard Kaczorowski
- 600 g kurek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 3 łyżki masła
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- sezam czarny i jasny
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na maśle i oliwie, pod koniec dodając czosnek, aby również się lekko przysmażył.
Gotujemy makaron wg wskazówek producenta.
Do cebuli i czosnku dodajemy kurki i dusimy około 2 minuty.
Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy.
Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy natką pietruszki i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego