Pomidory - ciężko powiedzieć, czy to do końca owoce, czy warzywa. Na pewno są kwintesencją lata. Czekam na nie zawsze z takim samym wytęsknieniem, bo żadne nie smakują tak dobrze, jak te wyhodowane na własnej ziemi. :)
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie makaronu fusilli Lubella
- 2 duże pomidory malinowe
- 3 szklanki utartej mozzarelli
- wiórki masła klarowanego
- 2 gałązki oregano
- 2 gałązki bazylii
- sól, pieprz
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki.
Makaron mieszamy z pomidorami i dwiema szklankami mozzarelli i przekładamy do naczynia, w którym będziemy go zapiekali.
Na wierzch układamy kilka wiórków z masła klarowanego, posypujemy całość listkami ziół i resztą mozzarelli. Zapiekamy pod przykryciem przez 25 minut w 180 stopniach C.
Śliczny talerzyk a i makaron na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuń