Tego szukasz?

17 sie 2017

Makaron zapiekany z mozzarellą i pomidorami malinowymi

Pomidory - ciężko powiedzieć, czy to do końca owoce, czy warzywa. Na pewno są kwintesencją lata. Czekam na nie zawsze z takim samym wytęsknieniem, bo żadne nie smakują tak dobrze, jak te wyhodowane na własnej ziemi. :)


Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie makaronu fusilli Lubella
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 3 szklanki utartej mozzarelli
  • wiórki masła klarowanego
  • 2 gałązki oregano
  • 2 gałązki bazylii
  • sól, pieprz
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki.
Makaron mieszamy z pomidorami i dwiema szklankami mozzarelli i przekładamy do naczynia, w którym będziemy go zapiekali.
Na wierzch układamy kilka wiórków z masła klarowanego, posypujemy całość listkami ziół i resztą mozzarelli. Zapiekamy pod przykryciem przez 25 minut w 180 stopniach C.



1 komentarz:

Wszystkiego smacznego