Tego szukasz?

24 sie 2017

Mini burgery na pierwsze śniadanie

Pyszne mleczne bułeczki, które nadają się wyśmienicie do przygotowania wszelakich burgerów, ale także do zapakowania na drugie śniadanie. 
Burgera możecie podać z ulubionymi składnikami, ja do swoich dodałam urocze, małe patisony, które dzieciom na pewno się spodobają, bo przypominają niezidentyfikowane obiekty latające, przynajmniej dla mnie, ja tak to widzę :P


Potrzebujemy:
Bułeczki:

  • 170 ml ciepłej wody
  • 100 g mleka w proszku
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 8 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka 
  • sezam

Sos:


Nadzienie:


Drożdże i mleko w proszku rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Do tej mikstury dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto.
Zagniecione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Może to zając od 30 minut do 1 godziny, w zależności od tego jak macie ciepło w mieszaniu.

Po podwojeniu objętości uderzamy w ciasto pięścią, aby je odgazować. Następnie dzielimy ciasto na 8 równych części lub więcej, jeżeli chcecie uzyskać jeszcze mniejsze bułeczki.

Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy utoczymy już wszystkie kulki, ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia się. 

Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.

Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki ze sobą.

Pomidora kroimy w plastry, a patisony wzdłuż na połówki. Ser ścieramy na tarce.

Bułki kroimy na połówki i na suchej patelni grillujemy je od wewnątrz.
Kiedy pojawią się w ich wnętrzu charakterystyczne paseczki, zdejmujemy ich dolne części i posypujemy serem żółtym, na nim układamy plaster pomidora, szynki i połówki patisona.
Górną część lekko smarujemy sosem i zakrywamy naszego burgera.

Gotowe!


3 komentarze:

  1. zdrowe żytnie bułeczki, brawo

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj rzeczywiście mini :D Takich to chyba trzeba zjesć 3-4 aby się najeść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają słodziutko i smacznie :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego