Lato jest idealną porą roku na chrupiące, orzeźwiające i przede wszystkim sycące sałatki, które z powodzeniem mogą nam zastąpić codzienny obiad. Bo warzywa o tej porze roku smakują najlepiej, są najbardziej soczyste i pełne smaku, a wszystko za sprawą słońca. Patrząc na dzisiejszą datę, muszę stwierdzić, że wakacji zostało niestety niewiele.. cieszcie się zanikającym już latem, póki jest na to czas.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki ugotowanych utłuczonych ziemniaków
- 1 małe jajko
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki tartego sera
- sól, pieprz
- zioła do ziemniaków
- olej kokosowy do smażenia
- 2 ogórki gruntowe
- 9 pomidorków koktajlowych
- quinoa ekspandowana Soligrano
- oliwa z oliwek
Ziemniaki mieszamy z jajkiem, mąką i serem, a także doprawiamy je ziołami do potraw z ziemniaków, solą i pieprzem. Masy nie należy długo wyrabiać, ponieważ im dłużej będziemy to robić tym ona będzie nam się rozwadniać. Z ciasta ziemniaczanego toczymy małe kulki, które smażymy w głębokim tłuszczu kokosowym. Ich smażenie potrwa dłuższą chwilę, ale powiem Wam, że warto na to poczekać. :)
Duffinki wyjmujemy łyżką cedzakową do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym.
Ogórki obieramy i spiralizerem lub specjalną strugawką robimy z nich makaron. Solimy i czekamy aż podejdą wodą, którą odsączamy na sicie. Woda nie będzie nam do niczego potrzebna. Makaron układamy na dnie talerza i już na tym etapie warto go skropić oliwą z oliwek, a także lekko osolić, jeżeli woda jaką usunęliśmy wypłukała z nich sol i doprawić lekko pieprzem.
Na makaronie z ogórków układamy przekrojone na cząstki pomidorki oraz nasze chrupiące duffinki, całość obficie posypujemy przepyszną ekspandowaną quinoą.
Świetnie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuń