Lekkie i przepyszne ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy, absolutnie każdy.
Kilka prostych składników i mamy niebiańską kokosowo czekoladową rozkosz, która świetnie dzieli się na kostki, a przy okazyjnych ciastach jest to niezwykle ważne! :) Po wyjęciu z lodówki spód się lekko roztapia, ale nadal pozostaje w niezmienionej formie! :)
Potrzebujemy:
Spód:
- 125 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno Radix - Bis
- 100 g płatków kukurydzianych z miodem i orzechami Radix - Bis
- 200 g pokruszonych czekoladowych herbatników
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka kokosowego z mleczka kokosowego Radix - Bis
Pianka:
- 400 g jogurtu greckiego
- śmietanka kokosowa z 1 puszki mleczka kokosowego Radix - Bis
- 1 szklanka cukru
- 25 g żelatyny
Do ozdoby:
Mleczko kokosowe umieszczamy w lodówce przynajmniej 24 u przed przygotowaniem ciasta.
Puszkę otwieramy, do miseczki wybieramy ściętą śmietankę i łączymy ja z jogurtem greckim i cukrem.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Można również taka żelatynę zalać tradycyjnie wrzątkiem i mieszać do rozpuszczenia.
Lekko przestudzoną żelatynę łączymy ze śmietanką kokosową, jogurtem i cukrem. Wstawiamy całośćdo lodówki do lekkiego stężenia.
Teraz przygotowujemy spód ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki wraz z płatkami kukurydzianymi umieszczamy w malakserze i mielimy na proszek. Do proszku dodajemy 50 ml mleka kokosowego (płynnej części), rozpuszczony olej kokosowy i rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszamy do połączenia składników i umieszczamy w foremce wyłożonej folią spożywczą. Spód dociskamy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Po około 15 minutach zalewamy tężejącą pianką kokosową i posypujemy uprażonymi na suchej patelni chipsami kokosowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Rzeczywiści wyglada na lekką :)
OdpowiedzUsuńBez pieczenia? To coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńMmm...ale mi narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuńwspaniały deser:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta na bazie jogurtu greckiego :)
OdpowiedzUsuńJak dużą formę p. użyła
OdpowiedzUsuń