Pieczone ziemniaki to czas, kiedy możemy powiedzieć, że jesień depcze nam po piętach.
Na polach trwają już wykopki. Mnie taki widok przenosi w lata, kiedy byłam dzieckiem. Choć obecnie rzadko spotkamy widoki z pól jak za dawnych lat, kiedy to całą rodziną szło się zbierać ziemniaki, a wieczorem organizowano ognisko z pieczonymi w żarze ziemniakami. Takie proste, zwęglone z zewnątrz ziemniaki to wspaniały przysmak i warto spróbować go choć raz w życiu.
Ja dzisiaj zaprezentuję danie obiadowe, które wbrew pozorom będzie bardzo proste w wykonaniu, a przy tym efektowne i smaczne.
Zaczynamy!
Faszerowane pieczone ziemniaki. |
Potrzebujemy:
- 8 dużych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 laska kiełbasy
- 1/4 czerwonej papryki
- 16 cienkich i długich plastrów boczku
- oliwa
- sól, pieprz
- szczypiorek
Ziemniaki dokładnie myjemy szczoteczką do mycia warzyw. Muszę przyznać, że nie byłabym w stanie niczym tak dokładnie umyć warzyw. Szczoteczka była strzałem w 10!
Mycie ziemniaków szczoteczką ze sklepu Garneczki |
Następnie zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy na półtwardo w łupinkach. Potrwa to około 25 minut od momentu zagotowania się wody. Czas może się minimalnie różnić w zależności od wielkości ziemniaków.
Z ugotowanych na półtwardo ziemniaków odlewamy wodę i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowywanie ziemniaków na desce bambusowej (do kupienia tutaj) |
Ziemniaki takie kroimy na połówki, następnie ścinamy lekko końcówki, aby mogły stabilnie stać w naczyniu żaroodpornym.
Żaroodporne naczynie ceramiczne z silikonowymi uchwytami. |
Moje naczynie ma pojemność 2,6 l. Jest sporym naczyniem, w którym będę mogła przygotować wiele różnych potraw. Jest bardzo przydatne i uważam, że każdy powinien takie posiadać. Możemy w nim zapiekać warzywa, makarony, w tym lasagne, ponieważ ma do tego bardzo dobry kształt. Możemy również zapiekać w nim gołąbki, czy mięso. Uchwyty silikonowe jakie posiada powodują, że naczynie pewnie leży w dłoni i nie ma szans, żeby z tych dłoni mogło się wyślizgnąć.
Przejdźmy dalej do przygotowania naszych ziemniaczków.
Przekrojone na pół ziemniaki wydrążamy jeszcze w środku łyżeczką, pozostawiając około 0,5 cm ziemniaka od skórki.
Wydrążony miąższ rozgniatamy widelcem.
Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy ją razem z rozgniecionym czosnkiem i drobno pokrojoną kiełbasą.
Wyciskacz do czosnku i szczoteczka do warzyw w naczyniu ceramicznym. |
Wyciskacz do czosnku |
Przesmażone cebule z kiełbasą i czosnkiem mieszamy razem z miąższem z ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem i faszerujemy ziemniaki z lekką górką. Górkę tę owijamy cienkim plastrem boczku.
Ziemniaki chwilę przed włożeniem do piekarnika. |
Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach C.
Upieczone posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaki po wyjęciu z piekarnika. |
Gotowe danie. |
W sklepie Garneczki.pl trwa obecnie wyprzedaż sezonowa (rabaty nawet do -50%), więc to świetna okazja, by zaopatrzyć się w akcesoria do kuchni! – zobacz tutaj.
Dawno nie faszerowałam ziemniaków ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie, kiedyś na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń