Rozgrzewający i dodający niesamowitej energii krem z warzyw z pewnością nie raz pojawi się na naszym stole. Jesienna aura pojawiła się tak nagle i niespodziewanie, że chwilę to potrwa nim przyzwyczaimy się do jej obecności.
Rozgrzewającą zupę uzupełniają chrupiące kawałki kiełbasy tradycyjnej z cudowną galaretką. Galaretka podczas smażenia oczywiście znika, ale pozostawia swój smak.
Potrzebujemy:
- 1 duży seler
- 1 duży ziemniak lub kilka mniejszych (ziemniak to zagęstnik)
- 1 jabłko
- 2 cebule
- olej rzepakowy do smażenia
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- Kiełbasa Tradycyjna Hańderek
- grzanki czosnkowe
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- natka pietruszki
Do garnka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego. Rozgrzewamy garnek.
Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Przesmażamy około 5 minut.
Seler kroimy w mniejszą kostkę i również dorzucamy do garnka. Co jakiś czas mieszając.
Ziemniaki również kroimy w kostkę, nieco większą niż seler, ponieważ ziemniaki ugotują się nieco wcześniej.
Jabłko kroimy wg uznania, ugotuje się bardzo szybko.
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 20-30 minut. Warzywa muszą być miękkie, ponieważ zostaną zblendowane.
Zupę z miękkimi warzywami odstawiamy, dolewamy szklankę mleka i blendujemy na gładki krem.
Kiełbasę tradycyjną kroimy na plasterki, a każdy plasterek jeszcze na cztery części.
Kiełbasę smażymy na suchej patelni, aż zacznie chrupać.
Grzanki przygotowujemy samodzielnie krojąc czerstwy chleb w małe kawałeczki i przesmażając je na oliwie z czosnkiem lub dodajemy gotowe kupione w sklepie.
Natkę pietruszki siekamy drobno.
Na talerz wlewamy krem z selera, posypujemy chrupiącą kiełbasą, grzankami oraz natką pietruszki. Skrapiamy oliwą rzepakową i zajadamy ze smakiem. :)
kiełbasa fajnie dodaje charakterku. pycha :)
OdpowiedzUsuń