Zapewne dało się już zauważyć, że jestem kokosoholiczką!
Nie wyobrażam sobie życia bez smaku kokosa, ono nie miałoby sensu, nie miałoby "tego czegoś", z kokosów czerpię naprawdę ogromną przyjemność.
W napoju jaki przygotowałam znajdziecie nie tylko cudowne małe przezroczyste kuleczki tapioki, ale także niebiańską konfiturę z kokosa. To po prostu odkrycie roku! Pokażę ją Wam jeszcze na moim Instagramie, obiecuję. Żeby się z nią lepiej smakowo zapoznać proponuję kliknąć na nią w wymienionych przeze mnie składnikach. Nie zawiedziecie się, jest warta swojej ceny :)
Do tego mrożone truskawki, które schładzają napój, a także galaretka kokosowa, która wygląda niesamowicie interesująco. Smakuje również rewelacyjnie. Wielbiciele kokosa będą zachwyceni.
Potrzebujemy (2 napoje):
- 4 łyżki perełek tapioki Kuchnie Świata
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżeczki konfitury z kokosa Kuchnie Świata
- mrożone truskawki
- galaretka kokosowa Kuchnie Świata
- woda źródlana
Ja swój napój przyrządziłam w słoiczku o pojemności szklanki. Bardzo dobrze jeśli szklanka w jakiej będziecie przyrządzali napój będzie wysoka, wtedy warstwy są bardziej widoczne, a całość prezentuje się niesamowicie.
W rondelku zagotowujemy wodę (2 szklanki) wraz z łyżką cukru. Do wrzątku wrzucamy naszą tapiokę i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ugotowane perełki będą sprężyste i przezroczyste. Ugotowaną tapiokę płuczemy na sicie i dokładnie odsączamy.
Ugotowaną porcję tapioki dzielimy na dwa naczynia, do każdego z nich dorzucamy również po 2 łyżeczki konfitury kokosowej, na konfiturę po 3 duże truskawki, dopełniamy galaretką kokosową i zalewamy wodą źródlaną. Do każdej ze szklanek dodajemy rurkę i łyżeczkę.
Napój pięknie się prezentuje, należy go wymieszać przed wypiciem, aby smaki i tekstury się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego