Bardzo chrupiące kawałki piersi kurczaka w smacznej panierce to uczta dla zmysłów. Mój synek skomentował je tak: "Ale to jest dobre!". Zauważmy, że ma dopiero 3 lata! :)
Potrzebujemy:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- opiekane płatki kukurydziane Sonko
- olej roślinny do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i oprószamy solą i pieprzem.
W misce mieszamy mleko z mąką pszenną, jajkiem oraz przyprawami.
Płatki kukurydziane kruszymy w blenderze, ale niezbyt dokładnie.
Kawałki kurczaka wrzucamy do ciasta, wyjmujemy po kawałku i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Postępujemy tak z każdym kawałkiem.
Obtoczone kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy do zezłocenia się.
Podajemy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego