Ślimaki są świetną propozycją na Halloween, ale nie tylko. To doskonała zabawa z dziećmi, urozmaicenie im monotonnych jesiennych dni, kiedy często za oknem pada deszcz i wieje wiatr. Dzieci chętniej sięgają po jedzenie, kiedy wygląda ono śmiesznie, czy interesująco.
Ślimaki z ciasta drożdżowego i kabanosów |
Potrzebujemy:
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 240 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- goździki
- kabanoski Maestro Henryk Kania
- odrobina mleka do posmarowania ślimaków
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy je na około 10 minut, aby zaczęły pracować.
Mąkę mieszamy w misce z solą, dodajemy oliwę z oliwek i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Potrwa to nawet 10 minut.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia/podwojenia objętości. Taki proces potrwa około 20 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Ciasto dzielimy na 8 lub 16 kawałków. W zależności od tego, czy chcecie, aby ślimaki były mniejsze lub większe.
Każdego kabanosa dzielimy na 3 części.
Z kawałków ciasta robimy wałeczki. Bierzemy kawałek kabanosa i owijamy nasz wałeczek wokół niego, rozciągając ciasto ku końcowi, aby ślimak był coraz chudszy przy końcu. Przy otworze gębowym musi być widoczna końcówka kabanosa. Ślimakowi doprawiamy oczy używając do tego goździków.
Ślimaki smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy 20 minut.
Ślimaki do przygotowania z dziećmi |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego