Świetne i niecodzienne danie obiadowe, które wymagać będzie od Was nieco więcej cierpliwości, bo nakład pracy wcale nie jest tak duży. Warto jednak postawić na taki obiad, ponieważ smak wynagrodzi Wam czas oczekiwania. Przepyszna rozpadająca się łopatka wieprzowa z kremowym puree i pesto z dodatkiem curry stanowi wspaniałe połączenie smaków. Danie dodatkowo możecie wzbogacić świeżą i chrupiącą surówką. Na przykład taką - Coleslaw z czerwonej kapusty.
Potrzebujemy:
Puree:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek La Selva
- 100 g kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Łopatka:
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu w oliwie z oliwek La Selva
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek La Selva
- 1/2 szklanki wody
Ponadto:
- 1 słoiczek pesto z przyprawą curry La Selva
Na początku należy zając się mięsem, ponieważ wymagać będzie ono dłuższej obróbki i cierpliwości. Nie zrażajcie się, bo warto, naprawdę! :)
Mięso smarujemy przyprawami i oliwą, okładamy pokrojonymi warzywami (technika krojenia dowolna, muszą być to nieco większe kawałki) na min 12 godzin. Oczywiście całość powinna stać w lodówce ;)
Po tym czasie mięso wraz z warzywami i 1/2 szklanki wody przekładamy do wolnowaru lub naczynia żaroodpornego z pokrywką i opiekamy je przez 8 godzin w 100 stopniach. Nada to mięsu niezwykłego smaku, a jego struktura Was zaskoczy. Będzie się znakomicie dzieliło na włókna, które nie będą ciągnące i nie do pogryzienia - one będą rozpadały się w ustach. Coś wspaniałego.
Po przygotowaniu mięsa, wyjmujemy je i szarpiemy dwoma widelcami na kawałeczki. Z warzyw możemy wyczarować obłędny sos, po prostu miksując je z powstałym płynem.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie dobrze je odcedzamy, dodajemy masło, oliwę, śmietanę oraz szczyptę gałki muszkatołowej i pieczołowicie ugniatamy całość, aby nie było grudek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Małą miseczkę wykładamy folią spożywczą, nakładamy porcję mięsa, następnie porcję puree ziemniaczanego i całość dobrze ugniatamy. Przesmarowujemy pesto z curry, ponownie nakładamy porcję puree. Odwracamy miseczkę na talerz i ją zdejmujemy. Pozbywamy się folii spożywczej i możemy zajadać. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego