Maślanka to produkt uboczny po wyrabianiu masła. Często nie wiadomo co z nią zrobić, dlatego postanowiłam, że podam kilka przepisów na jej wykorzystanie. Wylewanie jej nie jest najlepszym sposobem na jej pozbycie się - wierzcie mi. Maślanka ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, dlatego najlepszym sposobem jest po prostu jej wypicie. Wiem, że nie każdy jednak ma na to ochotę, więc podsyłam pomysł na śniadaniowe placuszki.
Potrzebujemy:
- 350 g maślanki (płyn po wyrabianiu masła)
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- Syrop złocisty Golden Syrup ze sklepu Kuchnie Świata
Maślankę, jajko, cukier, proszek do pieczenia, mąkę, sól i olej blendujemy, aby powstało nam ciasto o konsystencji kwaśnej gęstej śmietany, bez grudek.
Na mocno rozgrzaną patelnię wylewamy po 4 placuszki i smażymy na złoto z obydwu stron. Na dobrej patelni nie będziemy potrzebowali tłuszczu do smażenia. W przeciwnym wypadku należy patelnię nieco zwilżyć olejem.
Gotowe placuszki podajemy z syropem złocistym i owocami.
Uwielbiam wszystkie placuszki, a te... prezentują się wspaniale. Na pewno wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńa serwatka po robieniu domowego twarogu się nada?
OdpowiedzUsuńTa serwatka po twarogu o ile dobrze pamiętam jest dosyć kwaśna. Myślę, że można spróbować ;)
Usuń