Makaron z kurczakiem
Makarony to jedne z najszybszych dań jakie możemy przygotować w naszych domach. Bardzo prosty sos, delikatny i kremowy, który łączy zimę z latem. Takie jest moje wyobrażenie, kiedy na niego patrzę. Oscypek nadaje mu charakteru. Wędzony, twardy ser, nasz polski parmezan jest kropką nad "i".
I uwierzcie, warto mieć go w domu, wytrzymuje w lodówce długi czas i wcale nie musicie wybierać się w góry, żeby móc go nabyć. Wystarczy wejść na stronę http://wyrobynaturalne.com i złożyć zamówienie u przemiłego Kuby. :)
Postanowiłam połączyć te dwa sosy w jedną całość, co dało naprawdę genialny rezultat. Zazwyczaj do makaronu robię sos śmietanowo serowy, ale tym razem musiałam dodać koperek, chodził on za mną od tygodnia!
Makaron z kurczakiem w sosie to bardzo sycące danie, po którym można spokojnie iść odśnieżyć całe podwórko zasypane śniegiem.
Sos koperkowy + sos serowy
Postanowiłam połączyć te dwa sosy w jedną całość, co dało naprawdę genialny rezultat. Zazwyczaj do makaronu robię sos śmietanowo serowy, ale tym razem musiałam dodać koperek, chodził on za mną od tygodnia!
Makaron z kurczakiem w sosie to bardzo sycące danie, po którym można spokojnie iść odśnieżyć całe podwórko zasypane śniegiem.
Potrzebujemy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- podwójna pierś z kurczaka
- 450 g kremowego serka twarogowego
- garść utartego oscypka + oscypek do dekoracji, u mnie zawsze od Wyroby Naturalne
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 500 g makaronu penne
Piersi kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy będą już całkowicie ścięte ściągamy je z patelni.
Jak zrobić sos serowy?
Na tę samą patelnię (w razie konieczności można dodać jeszcze odrobinę oliwy) wsypujemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Całość podsmażamy do lekkiego zarumienienia. Do usmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy kremowy serek oraz utarty parmezan. Doprawiamy i podgrzewamy, aż widocznie zacznie się topić i lekko ciągnąć. Właściwie na tym etapie sos serowy do makaronu jest gotowy, ale tym razem dodajemy jeszcze kurczaka.
Do podgrzanego sera dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka oraz posiekany koperek. Całość mieszamy i w razie konieczności doprawiamy jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Makaron penne gotujemy wg wskazówek producenta. Gorący mieszamy z sosem i podajemy od razu.
uwielbiam makaron w takim wydaniu, chyba nigdy mi się nie znudzi :)) a z oscypkiem jeszcze nie próbowałam, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńŚlinka leci na sam widok! :)
OdpowiedzUsuńJakiego serka kremowego uzywasz?
OdpowiedzUsuń