Doskonała imitacja mięsa to przepyszne wegetariańskie kotlety z płatków żytnich. Kotlety bez dodatku jaj, a wszystko za sprawą płatków żytnich (można użyć również bardziej popularnych - owsianych). Struktura zalanych wrzątkiem płatków żytnich bardzo przypomina mięso, nie wymagają dodatku jajka, bo "klej" zawarty w ziarnach doskonale skleja całość. Mięsnego, wędzonego posmaku dodaje im wędzony oscypek, który swoją rolę spełnia znakomicie. Żeby dobrze zjeść, wcale nie trzeba zjadać mięsa! Wegetariański obiad bez mięsa często jest lepszy w smaku niż ten z mięsa - to słowa mięsożercy, wierzcie mi! :)
Potrzebujemy:
- 1 szklanka płatków żytnich lub owsianych
- 1/2 szklanki startego oscypka
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- bułka tarta
Płatki zalewamy wrzątkiem, około 0,5 cm nad powierzchnię. Czekamy aż płatki całkowicie wchłoną wodę.
Marchew ścieramy na tarce, a cebulkę drobno siekamy. Warzywa dusimy na oliwie aż zmiękną.
Do namoczonych płatków żytnich dodajemy duszone warzywa, starty ser oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i obtaczamy w bułce tartej. Ja użyłam razowej panierki, która uchowała mi się w szafce kuchennej, także z powodzeniem możecie je zapanierować w czym macie ochotę.
Kotlety wegetariańskie z płatków żytnich smażymy z obydwu stron na rumiano.
Super przepis! Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńGenialny przepis. Bardzo mi się podoba. Jeszcze nie jadłam takich kotlecików. :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia prześliczne. :)