Idealna przegryzka na piknik to puszysty placek z cebulą i szynką! Doskonałe, bardzo puszyste ciasto drożdżowe, które uzyskuje naprawdę świetny smak dzięki nasączeniu go sosem jajecznym oraz wspaniałym dodatkom.
Podsmażona cebula z szynką to nadzienie idealne do drożdżowych słonych wypieków. Smakuje wybornie w każdym zestawieniu. Spróbujcie i nie martwcie się, że wychodzi duża blacha, bo znika w mig!
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 80 g roztopionego masła
- 300 ml ciepłego mleka
Sos:
- 2 jajka
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól, pieprz
Dodatki:
- 4 czerwone cebule
- 200 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i rozrobione drożdże.
Wyrabiamy ciasto i odkładamy je do podwojenia objętości.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czerwoną cebulę pokrojoną w półplasterki. Na patelnię dodajemy również sól i cukier. Powoli karmelizujemy naszą cebulkę. Kiedy ta stanie się już miękka na patelnię dorzucamy szynkę pokrojoną w kosteczkę oraz pieprz. Całość chwilę podsmażamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka miksujemy z łyżką jogurtu, solą i pieprzem.
Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rozsmarowujemy ciasto, bo jest ono dość rzadkie i wałkowanie mija się z celem :)
Na ciasto wylewamy rozbełtane jajka i rozsmarowujemy po całości.
Na sosie rozkładamy cebulę usmażoną z szynką. Tak przygotowany placek z cebulą i szynką odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut
Idealna ciepła przekąska karnawałowa, albo przekąska na jakąkolwiek inną imprezę gotowa! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego