Ten fantastyczny odrywany chlebek ziołowy musiał znaleźć się również u mnie. Słone ciasto drożdżowe jest stałym punktem programu tego wypieku, ale to, czym posmarujecie odrywany chlebek to tylko Wasz wybór! :) I to jest piękne! Możecie w kuchni grać kolorami, fakturami, barwami, smakiem. Każde danie może być za każdym razem inne i nigdy się nie znudzi. Odrywany chlebek może być w wersji na słono lub na słodko. Ale to tylko wierzchołek góry lodowej możliwości jakie możecie stworzyć.
Świeże zioła to zapachy mojej kuchni - uwielbiam dodawać świeże zioła do potraw i nie wyobrażam sobie bez nich życia, a przede wszystkim gotowania. Najlepsze świeże zioła jakie możecie kupić w sklepach to te od Baziółka! Zdrowe, aromatyczne i takie, które pozostaną z Wami na długo, jeżeli tylko będziecie je podlewać. Ja świeże zioła w doniczkach przesadzam do ogrodu, bo jednak to co rośnie w ziemi ma nieograniczone pole do popisu, a podlewający je deszcz - czyni cuda.
Potrzebujemy:
- 450 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jaja
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml ciepłego mleka
- 60 g rozpuszczonego masła
Ziołowe masełko:
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka gałązek tymianku
- kilka listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 150 g rozpuszczonego masła
- 100 g oscypka lub innego twardego sera
- sól, pieprz
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z cukrem.
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy do nich rozpuszczone drożdże, masło, wodę i jaja. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości.
Podczas, gdy ciasto wyrasta należy przygotować ziołową pastę, którą będziemy smarować surowe ciasto.
Do masła wsypujemy lekko przesiekane zioła oraz posiekane ząbki czosnku. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Do zblendowanej masy dodajemy sól, pieprz i utarty ser. Dokładnie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto na odrywany chlebek ziołowy rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości wielokrotności wysokości keksówki. Przykładowo: jeżeli Wasza keksówka ma 7 cm wysokości, prostokąt na jaki rozwałkujecie ciasto musi mieć 14 lub 21 cm (oczywiście mniej więcej). Prostokąt smarujemy naszą ziołową pastą i tniemy na paski (takie jaka jest wysokość naszej keksówki). Paski nakładamy na siebie. Teraz z poukładanych na sobie pasków wycinamy kawałki, które pionowo będziemy układać do keksówki.
Wypełnioną ciastem drożdżowym keksówkę odkładamy jeszcze w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby słone ciasto drożdżowe się napuszyło.
Odrywany chlebek ziołowy pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy do nich rozpuszczone drożdże, masło, wodę i jaja. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości.
Podczas, gdy ciasto wyrasta należy przygotować ziołową pastę, którą będziemy smarować surowe ciasto.
Do masła wsypujemy lekko przesiekane zioła oraz posiekane ząbki czosnku. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Do zblendowanej masy dodajemy sól, pieprz i utarty ser. Dokładnie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto na odrywany chlebek ziołowy rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości wielokrotności wysokości keksówki. Przykładowo: jeżeli Wasza keksówka ma 7 cm wysokości, prostokąt na jaki rozwałkujecie ciasto musi mieć 14 lub 21 cm (oczywiście mniej więcej). Prostokąt smarujemy naszą ziołową pastą i tniemy na paski (takie jaka jest wysokość naszej keksówki). Paski nakładamy na siebie. Teraz z poukładanych na sobie pasków wycinamy kawałki, które pionowo będziemy układać do keksówki.
Wypełnioną ciastem drożdżowym keksówkę odkładamy jeszcze w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby słone ciasto drożdżowe się napuszyło.
Odrywany chlebek ziołowy pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
musi smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńCzy oscypek jest konieczny? Czym go zastąpić? I czy koniecznie trzeba?
OdpowiedzUsuń