Ciasto drożdżowe i ser lubią się do granic możliwości. Przykładem tego są moje paluchy z serem i sezamem, którym nie sposób się oprzeć. Nadają się idealnie na piknik i grilla, co czyni je wiosenno - letnim hitem! Jak to ciasto drożdżowe - paluchy drożdżowe najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ja w ogóle ciasto drożdżowe zawsze traktuję jako takie ciasto, które robię w międzyczasie, ponieważ wyrabia się je chwilę, później należy odczekać, uformować, znowu odczekać i upiec. Nie robimy go ciągiem, dlatego niektórym może się wydawać, że jest pracochłonne, a takie nie jest! :)
Potrzebujemy:
- 20 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki pszennej
- 40 g roztopionego masła
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 1 łyżeczka soli
- 150 g oscypka Wyroby Naturalne
- 20 g sezamu
Drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Mąkę mieszamy z solą, robimy zagłębienie i wlewamy rozpuszczone drożdże, masło i żółtka. Wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 10 minut lub robotem przez 3 minuty.
Ciasto zakrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.
Ser ścieramy na malutkich oczkach. Jajko rozmącamy widelcem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. połowę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem. Drugą połową zakrywamy ciasto posmarowane jajkiem i posypane serem. Kroimy na paski o szerokości około 2 cm i każdy z nich skręcamy kilka razy wokół własnej osi.
Paluchy serowe układamy na blaszce, posypujemy obficie sezamem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Napuszone paluchy chlebowe wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego