Rynek mnie wprost zadziwia. Kiedy banany sprowadzane z ciepłych krajów są tańsze od naszych rodzimych jabłek, nie wiem co mam myśleć. Nie jestem ekspertem, jestem tylko zwykłym konsumentem, który ma prawo się zdziwić. Może ktoś mnie oświeci?
Podążając więc za trendami postanowiłam zrobić ciasto z bananami właśnie.
Bananowa rozpusta to pyszny biszkopt, masa budyniowa, mleko skondensowane, banany, bita śmietana, galaretka, och! Czy to nie brzmi jak bananowa rozpusta?!
Doskonałe ciasto z bananami nie może obyć się bez..
Doskonałe ciasto z bananami nie może obyć się bez..
Do tego kieliszek delikatnej Pravdy o smaku brzoskwiniowym.. mmm..
Czy Wy również lubicie świetne trunki do czegoś słodkiego? Bo ja bardzo. Uważam, że przełamują one słodycz i jakoś tak lżej na duszy! :)
Wódka Pravda to jedna z najbardziej szlachetnych trunków na naszym rynku. Możemy być z niej dumni. Występuje w wielu smakach, a ten brzoskwiniowy jest naprawdę niezwykle delikatny i nie dominujący. Myślę, że polubią go nawet mężczyźni, którzy raczej skłaniają się ku czystej. :)
Potrzebujemy:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
Bita śmietana:
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki cukru pudru
Ponadto:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 3 banany
- sok z cyktryny
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 galaretka cytrynowa
Pierwszym krokiem jest przygotowanie budyniu.
Do garnka wlewamy 350 ml mleka, wsypujemy 3 łyżki cukru i podgrzewamy. W pozostałych 150 ml rozrabiamy budyń i obydwie mąki.
Do prawie gotującego się mleka z cukrem wlewamy rozrobiony budyń z mąkami i ciągle mieszając zagotowujemy całość. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym momencie wyjmujemy również z lodówki masło, aby w momencie przygotowywania z niego masy budyniowej, miało taką samą temperaturę jak budyń.
Tajemnicą udanej, niezważonej masy budyniowej jest taka sama temperatura budyniu i masła, ot cała filozofia. :)
Masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżce budyniu, ciągle ucierając. Postępujemy tak do końca. Gotową masę możemy umieścić w lodówce lub od razu posmarować nią ciasto.
Następnym krokiem jest przygotowanie biszkoptu.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ubitych żółtek. Do tak przygotowanych jajek przesiewamy mąki i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wysypaną na przykład bułką tartą blachę. Blacha prostokątna duża.
Biszkopt po upieczeniu rzucamy z wysokości kolan i odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie banany obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i obtaczamy w soku z cytryny, żeby nie ciemniały.
W tym momencie możemy także rozpuścić galaretki w zmniejszonej proporcji wrzątku, niż podano na opakowaniu. Ja używam 250 ml wrzątku na 1 galaretkę.
Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Ja używam do tego celu noża do chleba z ząbkami.
Biszkopt smarujemy masą budyniową, nakładamy na nią mleko skondensowane, lekko rozsmarowujemy widelcem i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.
Nadszedł czas na bitą śmietanę.
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy, ja robię to w mikrofalówce.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier i żelatynę.
Ubitą śmietaną smarujemy drugi blat biszkoptu. Układamy na nim pokrojone wcześniej banany i zalewamy tężejącą galaretką.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinach nasz biszkopt z masą i galaretką jest gotowy do zjedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego