Lasagna i Enchilada to przepyszne dania. Postanowiłam je połączyć za sprawą mojej ulubionej Ree Drummond, która przygotowała te danie z gotowymi sosami. Ja takowych nie posiadam, dlatego przepis jest z licznymi zmianami. Co nie znaczy, że wyszło źle - wyszło bardzo dobrze, bardzo smaczny obiad z piekarnika zawsze się sprawdza.
Enchilasagne z kurczakiem wyszła genialna, zeszła w mgnieniu oka. Warto dodać na kawałek enchilasagna kleks sosu czosnkowego własnej roboty! :) Sos czosnkowy nadaje jej tego niepowtarzalnego smaku i charakteru.
Potrzebujemy:
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
- 1 cebulka
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1 ząbek czosnku
- 5 - 8 liści bazylii
- 1 słoik pomidorów pelati bez skórki LaSelva
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Farsz:
- 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
- 5 ćwiartek z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
Dodatkowo:
- 11 płatów makaronu lasagne LaSelva
- 3 szklanki tartego sera (cheddar, ricotta, mozzarella)
Kurczaka smażymy w przyprawie do kurczaka, następnie oddzielamy od kości i grubo siekamy.
W szerokim rondelku smażymy cebulę i czosnek na oliwie z dodatkiem przypraw, następnie dodajemy do cebuli pomidory i całość odparowujemy jak najmocniej. Musi wyjść z tego gęsty aromatyczny sos. na koniec należy go zblendować, doprawić do smaku i dodać posiekaną bazylię.
Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarowujemy odrobinę sosu, na sos układamy warstwę surowego makaronu, na nią ponownie sos, a także mięso z kurczaka i ponownie sos. Przyszedł czas na drugą warstwę makaronu, sos, mięso, sos i ponownie makaron. Na górę ponownie smarujemy resztę naszego sosu oraz całość posypujemy obficie serami.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 60 minut pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego