Keks z bakaliami to bardzo ważny element jadłospisu podczas świąt. Naprawdę go uwielbiamy!
Keks, wilgotny wewnątrz za sprawą cudownych suszonych owoców to nieodzowny ich element. Jedyne czego nie cierpię z suszonych owoców to kompot z wędzonych śliwek. Zapach wędzonki w serach i wędlinach jest super, ale nie w kompocie kojarzącym mi się ze słodkim zdrowym napojem.
Keks świąteczny to ciasto na święta, które wytrwa na 100 % do drugiego dnia świąt i będzie równie pyszny co zaraz po upieczeniu.
Przepis na keks świąteczny jest bardzo prosty. Wystarczy, że będziecie trzymać się moich wskazówek, a sukces macie gwarantowany!
Potrzebujemy:
- 500 g mąki pszennej + 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jaja
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 1/4 szklanki mleka
- kilka kropel olejku śmietankowego
- 50 ml rumu lub kilka kropel olejku rumowego
- 100 g rodzynek, u mnie rodzynki Bakal
- 100 g suszonych fig, u mnie suszone figi Bakal
- 100 g suszonych śliwek, u mnie suszone śliwki Bakal
- 100 g suszonych moreli, u mnie suszone morele Bakal
Wszystkie produkty na keks z bakaliami muszą być w temperaturze pokojowej.
Bakalie siekamy i mieszamy z 1 łyżką mąki pszennej.
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
Mleko mieszamy z rumem i olejkiem śmietankowym.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Do masła, ciągle ucierając, dodajemy po 1 jajku. Kiedy jajka mamy już zmiksowane z masłem dodajemy do nich 1/2 mąki i mieszamy przez chwilę.
Następnie dodajemy mleko z rumem i olejkiem i chwilę mieszamy. Dodajemy resztę mąki, krótko mieszamy.
Do ciasta dodajemy posiekane bakalie i dokładnie mieszamy całość.
Formę do keksówki smarujemy masłem, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 70 minut.
Po upieczeniu keks studzimy, następnie zdobimy roztopioną czekoladą i na przykład płatkami migdałów.
Pyszny keks :)
OdpowiedzUsuń