Murzynek herbaciany z musem jabłkowym poleca się jako pyszne ciasto na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Wiem o ludziach, nawet znam takich, którzy pierników nie lubią. Murzynek jest świetnym ich zastępcą. Poza tym, że wyglądem jest dość zbliżony do piernika, to jest to miękkie i puszyste ciasto.
Mam też taką podpowiedź. Jeżeli chcielibyście uzyskać puszysty piernik, wystarczy do tego murzynka, w trakcie przygotowywania go, dodać przyprawy do piernika i ciasto piernikowe jak murowane!
Można na niego również powiedzieć ciasto czekoladowe, bo taki właśnie ma smak, a herbata Magic Apple nadaje mu doskonałego aromatu jabłek i cynamonu.
Potrzebujemy:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka naparu z 2 torebek herbaty, u mnie herbata TEEKANNE Magic Apple
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 3 łyżki musu jabłkowego (lub powideł śliwkowych)
Przełożenie (opcjonalnie):
- mus jabłkowy
- powidła śliwkowe
- mus jabłkowy z galaretką jabłkową
Polewa:
- 100 g czekolady
Zaczynamy od zaparzenia herbaty. Herbata w takie krótkie dni, jakie mamy teraz, daje mi mnóstwo energii do działania. Piję kubek za kubkiem, czasem mam wrażenie, że to niekończąca się historia, ale kocham to! Oczywiście najczęściej są to herbaty owocowe, których aromat rozpiera moje nozdrza do cna!
Do brzegu!
Wszystkie składniki powinny być tej samej temperaturze, pozwoli to uniknąć zakalca.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Foremka o wymiarach około 20 cm na 20 cm.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Wystudzone ciasto przecinamy na pół, przekładamy na przykład powidłami, albo musem jabłkowym zmieszanym z galaretką (mus z 3 jabłek + galaretka dodana do gorącego musu).
Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego