środa, stycznia 23, 2019

Pączki z serka homogenizowanego



Tłusty czwartek



Pączki z serka homogenizowanego to bardzo szybkie pączki. Można powiedzieć, że to takie pączki w 5 minut, które nie wymagają nawet użycia miksera.

Mini pączusie może przygotować nawet dziecko, tak też było u nas, ciasto mieszały dzieci! :) Smażeniem zajęłam się ja, bo to jednak zbyt wysoka temperatura, w razie gdyby dziecko się oparzyło gorącym olejem, mogłoby być nieciekawie. Oparzenia zdecydowanie nie są w moim guście.

Pączki serowe są przepyszne, serek homogenizowany powoduje, że pięknie rosną i mają w środku małe pęcherzyki powietrza, co powoduje, że pączusie serowe są puszyste. 

Mini pączki serowe to łatwe pączki, jeżeli nie jesteście gotowi na to, żeby przygotować pączki drożdżowe - wypróbujcie tych pączków na serku homogenizowanym. Odpowiednia temperatura smażenia sprawi, że będą się same obracały przy smażeniu, nie będą się paliły, a ich smażenie przyniesie Wam wiele radości.

pączki z serka homogenizowanego


Przepis na małe pączki:


Na pączki z serka homogenizowanego potrzebujemy:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego (część serka możecie zastąpić serkiem truskawkowym)
  • 3 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ponadto:

  • cukier puder
  • olej rzepakowy do smażenia

szybkie pączki


Pączki przepis - wykonanie:


Szybkie pączki zaczynamy przygotowywać od wymieszania jajek z serkiem homogenizowanym. Jajka z serkiem homogenizowanym warto wymieszać trzepaczką.

Następnie do serka homogenizowanego i jajek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto na mini pączusie serowe mieszamy dokładnie łyżką, aby nie było grudek.

Tak przygotowane ciasto na łatwe pączki jest już gotowe do smażenia.

paczki serowe


Olej do smażenia nalewamy do szerokiego garnka lub patelni i rozgrzewamy do 175 stopni C.

Do szklanki nalewamy olej, który posłuży nam do maczania łyżki, którą będziemy nabierać porcje ciasta do smażenia serowych mini pączków.

Mini pączki serowe będą miały ładny kształt, jeżeli co 2-3 pączki będziemy maczać łyżkę w oleju. Pozwoli to na nieprzyklejanie się ciasta do łyżki. Ja użyłam niewielkiej miarki do herbaty (7,5 g).

Olej do smażenia musi być dobrze rozgrzany, do temperatury 175 stopni. Przy nakładaniu mini pączków, temperatura będzie spadać, dlatego tak ważne jest używanie termometru kuchennego. Do kupienia jest za kilka złotych w sklepach. Dzięki niemu macie pewność, że pączusie serowe wyjdą idealne.

łatwe pączki


Na rozgrzany olej wkładamy po 7 - 8 porcji ciasta na pączki serowe i smażymy je pilnując temperatury. Przy ładnie zadanym kształcie obracają się same, ponieważ surowe ważą więcej niż usmażone. Kiedy pączki z serka homogenizowanego zrobią się złociste, wyjmujemy je na ręcznik papierowy, następnie obtaczamy w cukrze pudrze.

Pączki z serka nie naciągają tłuszczem, kiedy tłuszcz jest rozgrzany do prawidłowej temperatury.

2 komentarze:

  1. Ile mniej więcej wychodzi sztuk z tego przepisu ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotujimieszkaj2 lutego 2020 15:54

      Szczerze mówiąc to nie liczyłam :P Ale ta jak teraz się zastanawiam to wydaje mi się, że około 20 sztuk

      Usuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger