sobota, stycznia 26, 2019

Tortilla z kurczakiem gyros

Tortilla z kurczakiem to u nas taki obiad trochę okazyjny, mimo tego, że jest bardzo łatwa do przygotowania, nie przygotowuję jej aż tak często. Może czas to zmienić? Przemawia za tym ogrom argumentów!

Kurczak na obiad to taki dobry punkt zaczepienia - smakuje wszystkim, jest szybki w przygotowaniu, to stosunkowo tani obiad i pasuje do niego naprawdę wiele, jak nie wszystko.

Przygotowanie kurczaka w taki sposób ma kolejne dwa plusy. Ja najpierw gotuję dla rodziny rosół na kurczaku, następnie zazwyczaj pierś wykorzystuję do innego dania, czyli mamy takie 2 w 1. Gotowany kurczak moim zdaniem jest bardziej soczysty, niż smażony na patelni, szczególnie jeżeli chodzi konkretnie o tę część kurczaka. Jest to także bardziej dietetyczne mięso, choć sam w sobie jest już fit, a pierś z kurczaka jest tak konkretnie fit. Nie sądzicie? Dodajemy do niej jedynie 2 łyżki tłuszczu, możecie użyć dowolnego - olej kokosowy, czy masło klarowane także będą tutaj świetne. W zasadzie ten tłuszcz jest takim lepikiem, który pozwala na przyklejenie się przyprawy gyros do kawałków kurczaka. Możecie nawet spróbować z samą wodą, powinno wyjść podobnie, a jeszcze bardziej dietetycznie.

Tortilla jakiej użyłam do przyrządzenia tego dania to tortilla pszenna, ale możecie ponownie użyć takiej jakiej chcecie, pełnoziarnista też będzie super.

tortilla przepis

Tortilla przepis:

Potrzebujemy:
  • 8 placków pszennych
  • podwójna gotowana pierś z kurczaka
  • opakowanie rukoli
  • sałata masłowa
  • pomidorki papryczkowe
  • 4 serki wędzone, u mnie serek wędzony łagodny ze sklepu Wyroby Naturalne
  • 3 łyżeczki przyprawy gyros
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz

soczysty kurczak

Na początku przygotowujemy sos czosnkowy:

Majonez z jogurtem mieszamy, dodajemy starty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka chwil, aby czosnek uaktywnił swoje wspaniałe moce.

Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy na nią pokrojoną pierś z kurczaka, posypujemy ją przyprawą gyros i chwilę podgrzewamy. W razie konieczności możecie dodać jeszcze sól i pieprz, ale tylko jeżeli to będzie konieczne. Tak przygotowany kurczak gyros zostawiamy pod przykryciem, żeby był ciągle ciepły. 

Teraz zabieramy się za placki pszenne, bo trzeba je podgrzać.
Na patelni o średnicy placka, układamy tortillę i podgrzewamy ją z 1 strony, następnie obracamy i posypujemy startym serem. Kiedy wędzony ser się rozpuści ściągamy ją z patelni, nakładamy  szybko sałatę masłową, na środek rukolę, pomidorki przekrojone na połówki, kurczaka gyros, a całość polewamy sosem czosnkowym i zawijamy. 

Zwijanie tortilli:

Placek tortilli, na którym na środku ułożone są składniki, składamy do 3/4 szerokości, zagarniamy nią składniki, dolną część lekko podwijamy, aby składniki nam nie wypadały podczas jedzenia i zawijamy bokiem do końca. Teraz można by złożoną tortillę podpiec jeszcze na grillu, ale nie jest to konieczne. Tak przygotowanego wrapa zawijamy w folię spożywczą, ręcznik papierowy lub papier pergaminowy.

dietetyczny kurczak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger