Domowe słodycze na specjalne okazje?
Batoniki z mlecznym kremem i czekoladą to domowe słodycze na specjalną okazję, jak również bez okazji. Krem mleczny, a właściwie taki bardziej krem maślany, bo zrobiony z pysznego masła rozpływa się w ustach, podobnie jak polewa czekoladowa. Każda warstwa tych pysznych batoników jest niesamowita, a razem.. razem tworzą coś genialnego. Na bok odłóżcie batoniki ze sklepów, nie są w stanie im dorównać! Spróbujcie, a się przekonacie!
Mleczny krem ma bardzo prosty skład i założę się, że masz wszystkie składniki w swoim domu, dlatego nie czekaj na "odpowiedni moment" zrób batoniki już dziś! :)
Ja miałam pod ręką groszek ptysiowy, który moim zdaniem sprawdził się idealnie, jest ani za słodki, ani za słony. Według mnie groszek ptysiowy jest najbardziej neutralny i najłatwiej jest go zamienić na proszek, z którego w bardzo prosty sposób zrobimy spód do wszelakich ciast bez pieczenia, czy batoników.
Polewa czekoladowa z czekolady jest moją ulubioną zaraz obok polewy z czekolady i śmietanki. Te dwie polewy są wspaniałe, różnią się stopniem twardnienia
Składniki potrzebne do przygotowania domowych batonów:
Spód:
- 1 i 3/4 szklanki sproszkowanych ciasteczek, u mnie groszek ptysiowy Brześć
- 4 łyżki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Krem maślany:
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki proszku budyniowego
Polewa czekoladowa z czekolady
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
Wykonanie spodu do batoników:
Groszek ptysiowy mielimy na puder.
Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem, dodajemy kakao i dokładni mieszamy.
Jajko rozkłócamy widelcem i dodajemy do ciepłego masła z cukrem i kakaem. bardzo szybko i energicznie mieszamy. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy zmielony groszek ptysiowy (1 i 3/4 zmielonego pudru z groszku ptysiowego) oraz wiórki kokosowe i dokładnie całość ugniatamy.
Tak przygotowane "ciasto" wykładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatamy i wyrównujemy, następnie wkładamy do lodówki na czas wykonywania kremu.
Krem maślany:
Cukier puder ucieramy z masłem na puch, przez około 3 minuty. Dodajemy proszek budyniowy i śmietankę i dalej ucieramy nasz krem przez następne 5 minut.
Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na spodzie, który chłodziliśmy w lodówce. Krem wygładzamy i ponownie blachę z batonikami wkładamy do lodówki.
Polewa czekoladowa przepis
Czekolady łamiemy na kostki i umieszczamy w rondelku, dodajemy 3 łyżki masła i rozpuszczamy na wolnym ogniu.
Studzimy, tak żeby polewa była jeszcze płynna, ale już nie bardzo ciepła i polewamy nią schłodzone batony (jeszcze w 1 kawałku). Wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki do stężenia.
Podanie batonów
Papier do pieczenia jakim wyłożona została blaszka (20 x 20 cm) ułatwia nam wyjęcie z niej przygotowanych batonów. Batony z mlecznym kremem i polewą czekoladową kroimy ostrym nożem na małe kawałki, i posypujemy zmiksowanymi na puch groszkami ptysiowymi.
Cześć! Szukałam przepisu na mleczny krem bez użycia mleka w proszku i cieszę się, że trafiłam do Ciebie :) mam pytanie - jaką rolę w tej recepturze spełnia proszek budyniowy? czy chodzi o aromat, zagęszczenie czy jeszcze co innego?
OdpowiedzUsuń- Sara
Hej! :) Chodzi o zagęszczenie głównie
Usuń