Przepis na bułeczki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe są bardzo lubiane u nas w domu, z resztą u Was zapewne również. W sklepach i piekarniach jest niezliczona ilość rodzajów pieczywa jakie możecie kupić. Skład ich jednak jest dla klienta nieoczywisty. Zazwyczaj musicie poprosić o skład, żeby się wczytać co w nich się mieści. Długie nazwy ulepszaczy i polepszaczy często nic nam nie mówią, dlatego polecam domową produkcję.
Zajrzyj również:
Przepis na bułeczki śniadaniowe
Pyszne śniadanie - na stole drożdżowe bułeczki, dużo warzyw i innych smakołyków - tak widzę śniadanie w gronie rodzinnym. Mamy to szczęście, że na wspólne śniadania zasiadamy bardzo często. To niezwykle przyjemny rytuał. Dzieciaki cieszą się z każdej chwili spędzonej wspólnie przy stole - my również. Nie zawsze jest wymyślnie, nie zawsze różnorodnie, ale często razem i to jest najważniejsze.
Bułeczki maślane przepis
Jestem rannym ptaszkiem. Prawie zawsze budzę się pierwsza i o ile przy wstawaniu nie obudzę córki - wesoło krzątam się po kuchni układając wszystko na stole. A to bułeczki maślane, które sama upiekłam, a to precyzyjnie pokrojone warzywa, gotowane jajka, albo pasty na kanapki - kocham to!
Przepis na bułeczki dostałam od przyjaciółki i przyjął się u nas rewelacyjnie. Maślane bułeczki robię często, nie tylko jako bułeczki śniadaniowe, ale także na obiad, czy kolację, zapiekane z mięsem i serem - obłęd.
Jak zrobić bułeczki drożdżowe?
Potrzebujemy:
- 15 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 3/8 szklanki roztopionego masła
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 łyżeczka soli
Ciasto drożdżowe na bułeczki
Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i wodzie.
Mąkę mieszamy z solą. Do mąki z solą dodajemy rozpuszczone masło oraz naszą miksturę z wody, mleka, drożdży i cukru. Wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na 16 równych części. Jak uzyskać równe bułeczki? Zważcie ciasto przed podziałem, ich wagę podzielcie na 16 i odważajcie kolejno porcje ciasta. Tym sposobem uzyskacie równej wielkości bułeczki. Każdą porcję ciasta "kulamy" w kulkę.
Bułeczki układamy obok siebie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Blaszkę wypełnioną bułeczkami odstawiamy na 15 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy je roztopionym masłem. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
Zaraz po upieczeniu nasze pyszne bułeczki smarujemy ponownie masłem. Są już gotowe do jedzenia.
R E W E L A C J A !!!!
OdpowiedzUsuń