Makaron z owocami morza
Makaron tagliatelle pasuje świetnie do różnego rodzaju sosów. Dobrze ugotowany - świetnie oblepia się nimi i stanowi mocne podstawy doskonałego dania obiadowego. Owoce morza, moim zdaniem, doskonale pasują do makaronu. Od dłuższego czasu na blogu znajduje się świetny przepis na owoce morza w sosie pomidorowym.
Dania z makaronem tagliatelle:
Tagliatelle makaron
Tagliatelle do włoski makaron w kształcie długich i płaskich wstęg. Pochodzi on z regionu Emilia -Romagna i najczęściej podawany jest z sosami.
Tagliatelle w sosie śmietanowym to dla mnie taki klasyk, którego często wzbogacam o różne warzywa, czy mięso. Tym razem padło na pyszne owoce morza i doskonałe suszone pomidory. Co prawda do przygotowania tego dania użyłam sałatki z owoców morza, ale to tylko przyspieszyło proces i wierzcie mi, jeżeli nie macie dostępu do świeżych owoców morza, to te z sałatki są niesamowicie pyszne i doskonale przyrządzone. Po prostu bellissima!
Suszone pomidory to kolejna moja miłość (z wielu), dlatego mam z nimi ulubione połączenia. Moim zdaniem są genialne właśnie do makaronu, jak i do kurczaka. Tagliatelle z suszonymi pomidorami w oliwie już same w sobie tworzą pyszny sos, dlatego często blenduję suszone pomidory i powstaje coś na rodzaj pesto z suszonych pomidorów, warto wtedy dodać coś chrupiącego, na przykład orzechy i przepis na tagliatelle gotowy!
Tagliatelle przepis
Tagliatelle - składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle
- owoce morza, u mnie Sałatka z owoców morza
- 1 słoiczek pomidorów suszonych
- około 10 pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Tagliatelle - przygotowanie makaronu:
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta na równi z przygotowywaniem sosu. Makarony to dania, które muszą być wykonywane chwilę przed podaniem, inaczej nie smakują już tak dobrze.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy na nią starty czosnek, suszone pomidory pokrojone w paseczki, odsączone z zalewy owoce morza oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Podgrzewamy dosłownie 1 minutę i zalewamy śmietanką. Żeby dodać dokładnie taką ilość oliwy, jaką chcemy, warto skorzystać z butelki do oliwy, która ma odpowiedni dozownik.
Szybko doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i łączymy z ugotowanym makaronem. W razie konieczności możecie dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
Tagliatelle z owocami morza podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego