Mrożenie drożdży
Wielu z Was zadaje sobie to pytanie: "Czy można mrozić drożdże?" wtedy, kiedy drożdże tracą ważność, albo tak jak obecnie - drozdze są trudno dostępne.
Drożdże można kupić w postaci sypkiej i w postaci świeżej kostki, ale jak wiadomo chodzi nam o świeżą kostkę, bo tych w proszku z wiadomych względów nie musimy mrozić. Na rynku istnieją kostki od 50 g do 1 kg. Obojętnie jaką kostkę drożdży kupisz, przed zamrożeniem, po prostu musisz ją podzielić na odpowiednie porcje, ponieważ zamrożonej kostki drożdży nie da się nijak pokroić.
Jak podzielić kostkę drożdży?
Kostkę drożdży dzielimy na takie porcje jakich będziemy później używać do wypieków, każdą porcję owijamy folią spożywczą i wkładamy do pojemnika lub woreczka.
Przykładowo do pizzy będziecie potrzebowali 10 g drożdży na 250 g mąki, inne:
- bułeczki drożdżowe około 15 - 20 g drożdży na 500 g mąki
- chleb 15 g drożdży na 400 g mąki
- rogaliki drożdżowe 15 g drożdży na 400 g maki
- drożdżówki (słodkie bułeczki) 25 g świeżych drożdży na 500 g mąki
Czy rozmrażać drożdże przed wyrabianiem ciasta?
Nie ma konieczności rozmrażania drożdży, wystarczy rozpuścić je w ciepłej (ale nie gorącej!) wodzie lub mleku.
Czy ciasto drożdżowe na mrożonych drożdżach urośnie tak samo jak na świeżych?
Tak! Nie ma znaczenia, czy drożdże są mrożone, czy świeże, ciasto drozdzowe i tak urośnie. Oczywiście mrozimy tylko dobre drożdże - z dobrym terminem przydatności i takie, które leżały w lodówce.
hehe, ja też zaopatrzyłam się w 0.5 kg paczkę drożdży i od razu poszła do zamrażarki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Ania