Przepis na gofry
Gofry to idealny deser na każdą porę roku, a dziś jest ich święto. W dzień gofra nie mogliśmy ich po prostu nie zrobić. Chciałam wypróbować coś nowego, a w lodówce stał sobie jogurt naturalny, który czekał aż go do czegoś wykorzystam. Padło na gofry jogurtowe.
Gofry jogurtowe są bardzo lekkie, mają silnie pęcherzykowatą strukturę, dobrze upieczone są chrupiące i niezwykle smaczne.
Gofry jogurtowe są bardzo lekkie, mają silnie pęcherzykowatą strukturę, dobrze upieczone są chrupiące i niezwykle smaczne.
Zobacz też inne przepisy na gofry:
Śniadanie
Co zjeść na śniadanie? Nie ma dnia, żebym nie zadawała sobie tego pytania. Jeżeli chodzi o mnie to zawsze jem na szybko - niestety, ale dla reszty rodziny staram się bardziej, bo lubię karmić.
Ciasto na gofry robi się niezwykle szybko i przyznam, że lubię robić wszelakie placki, placuszki, gofry, naleśniki itd. Takie proste desery na śniadanie potrafią umilić dzień.
Gofry przepis
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego, może być też jogurt grecki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
1 miska: Mieszamy ze sobą olej rzepakowy, żółtka, mleko, jogurt i cukier.
2 miska: Ubijamy białka ze szczyptą soli.
3 miska: Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Składniki z 2 miski dodajemy do składników z 1 miski i mieszamy. Następnie ubite białka łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto na gofry odstawiamy na czas rozgrzania gofrownicy.
Gofrownicę rozgrzewamy bardzo mocno, wylewamy chochelkę ciasta, nie rozsmarowujemy, zamykamy gofrownicę. Po około 5 minutach otwieramy, ściągamy gofry i odstawiamy na kratkę. To gwarantuje nam, że będą to gofry chrupiące.
Dalej postępujemy według takiego samego schematu.
Gofry podajemy z tym co lubimy najbardziej, u nas są to: cukier puder, maliny, borówki, bita śmietana.
Kocham gofry i obowiązkowo co jakis czas musz abyc u Mnie w domu ♥️
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają!
Buziaki 😘