środa, marca 25, 2020

Gofry jogurtowe

gofry


Przepis na gofry


Gofry to idealny deser na każdą porę roku, a dziś jest ich święto. W dzień gofra nie mogliśmy ich po prostu nie zrobić. Chciałam wypróbować coś nowego, a w lodówce stał sobie jogurt naturalny, który czekał aż go do czegoś wykorzystam. Padło na gofry jogurtowe.

Gofry jogurtowe są bardzo lekkie, mają silnie pęcherzykowatą strukturę, dobrze upieczone są chrupiące i niezwykle smaczne.

Zobacz też inne przepisy na gofry:


Śniadanie 


Co zjeść na śniadanie? Nie ma dnia, żebym nie zadawała sobie tego pytania. Jeżeli chodzi o mnie to zawsze jem na szybko - niestety, ale dla reszty rodziny staram się bardziej, bo lubię karmić.

Ciasto na gofry robi się niezwykle szybko i przyznam, że lubię robić wszelakie placki, placuszki, gofry, naleśniki itd. Takie proste desery na śniadanie potrafią umilić dzień.

Gofry przepis


  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, może być też jogurt grecki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

1 miska: Mieszamy ze sobą olej rzepakowy, żółtka, mleko, jogurt i cukier.
2 miska: Ubijamy białka ze szczyptą soli.
3 miska: Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Składniki z 2 miski dodajemy do składników z 1 miski i mieszamy. Następnie ubite białka łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto na gofry odstawiamy na czas rozgrzania gofrownicy.

Gofrownicę rozgrzewamy bardzo mocno, wylewamy chochelkę ciasta, nie rozsmarowujemy, zamykamy gofrownicę. Po około 5 minutach otwieramy, ściągamy gofry i odstawiamy na kratkę. To gwarantuje nam, że będą to gofry chrupiące.

Dalej postępujemy według takiego samego schematu.

przepis na gofry


Gofry podajemy z tym co lubimy najbardziej, u nas są to: cukier puder, maliny, borówki, bita śmietana.

1 komentarz:

  1. Kocham gofry i obowiązkowo co jakis czas musz abyc u Mnie w domu ♥️
    Przepysznie wyglądają!
    Buziaki 😘

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger