Odporność jest niezwykle ważna dla naszego zdrowia, dlatego należy o nią dbać. Jak wzmocnić odporność?
Odporności nie wyrobimy sobie łykając codziennie garść suplementów. Nie tędy droga. Najważniejsza jest zdrowa i zbilansowana dieta, ruch i wystrzeganie się stresu. O ile stres jest czynnikiem, nad którym nie każdy jest zdolny panować, to zdrowa dieta i ruch przyda się każdemu. Fit styl życia rządzi!
Dobrze działający układ immunologiczny potrafi bardzo dobrze radzić sobie z wirusami i bateriami, które otaczają nas na co dzień.
Odporność wrodzona i odporność nabyta
Odporność wrodzona czyli odporność nieswoista to ta, którą mamy od samych narodzin. Jest to pierwsza linia obrony, dziedziczona z pokolenia na pokolenie. Pierwszą barierą przez jaką wróg chce się dostać do organizmu jest skóra i błony śluzowe, to one w pierwszej chwili zatrzymują drobnoustroje. Następnie, jeżeli wróg dostanie się do organizmu, wszystkie nasze czynności życiowe takie jak kaszel, kichanie, wydzielanie śluzu, biegunka, a także wymioty próbują nie dopuścić do powstania infekcji w organizmie chcąc go z organizmu usunąć.
Odporność nabyta to oporność swoista. Możemy ją również podzielić na czynną i bierną. Odporność swoista czynna wytwarza się wówczas, kiedy jakąś chorobę po prostu przechorujemy, bądź zostaniemy zaszczepieni. Odporność swoista bierna to ta przekazywana z mlekiem matki (ja karmiłam piersią swoje dzieci bardzo długo, najpierw jedno, później dwójkę na raz, a kiedy zaczęło mnie to przerastać, synek musiał zrezygnować i pozostała Milenka do 3 roku życia) lub po podaniu surowicy.
Żeby jednak cała ta nasza armia działała poprawnie nasz organizm musi być w dobrej kondycji. Musi być odżywiony, wypoczęty i gotowy do namnażania się komórek obronnych.
Jak wzmocnić odporność?
Jednym ze sposobów na wzmocnienie organizmu jest dieta, a ta bogata w witaminy i minerały sprawia, że czujemy się dobrze. Witaminy zawarte w owocach i warzywach są naturalne i ciężko je przedawkować.
Co zrobić, kiedy dziecko nie chce jeść owoców i warzyw? Nawet my dorośli często mamy z tym problem!
Wprowadź do swojej diety soki owocowe i owocowo warzywne!
Zdrowy sok to taki, do którego nie dodaliśmy ani grama cukru. To z czego go zrobimy zależy głównie od naszych preferencji, choć ja polecam na prawdę pójść na żywioł. W soku wiele może zostać smakowo i wizualnie ukryte, a cenne składniki produktów potencjalnie przez nas nielubianych wpłyną dobrze na nasz organizm. Wilk syty i owca cała!
Wyciskarka wolnoobrotowa Zeegma Sap - miłość od pierwszego wyciskania
Ja ostatnimi czasy po prostu zakochałam się w wyciskarce wolnoobrotowej i wyciskamy co się da! Kiedyś korzystałam z sokowirówki, to czasy, kiedy wyciskarka nie była tak popularna, a sokowirówka w produkcji świeżych domowych soków wiodła prym. Niestety sokowirówka więcej owocu niszczy niż daje soku. Już jakiś czas temu zauważyłam, że sokowirówka marnotrawi cenne owoce i warzywa. Po prostu przestałam z niej korzystać.
Moja nowa wyciskarka do soków ma 3 sita, dzięki czemu mogę zdecydować, czy chcę pić czysty sok, czy mętny. Wyciska owoce, warzywa, a także zioła.
Myje się ją bardzo łatwo, co mnie niezwykle pozytywnie zaskoczyło. Oprócz tego, że spełnia swoje zadanie to wygląda znakomicie.
Co warto wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej?
Warzywa i owoce bogate w witaminę C oraz betakaroten to te, które w głównej mierze wspomagają naszą odporność.
Jakie owoce warto wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej?
- czarne porzeczki - doskonałe źródło witaminy C (nie lubię ich zjadać, ale sok wypiję z przyjemnością), jest on bardzo kwaśny w smaku dlatego warto dodać jabłko lub marchew
- truskawki - doskonałe źródło witaminy C, ciężko spotkać sok truskawkowy do kupienia, a warto go pić, truskawki zawierają mnóstwo soku
- kiwi - zawiera dużo witaminy C, niejedna osoba na samą myśl ma ślinotok, to jedno z najbardziej kwaśnych owoców. Sok kiwi w połączeniu z jabłkiem jest niezwykle orzeźwiający
- pomarańcze - wspaniałe źródło witaminy C. W zależności od tego jakie pomarańcze uda wam się kupić, ich sok będzie bardziej słodki lub mniej.
- morele - wspaniałe źródło betakarotenu, sok z tego owocu zaskoczy Was smakiem!
- melon - bardzo dobre źródło betakarotenu, sok z melona warto zmieszać z owocem o wyraźnie dominującym smaku, aby całość nie wyszła mdła
- brzoskwinie - dobre źródło betakarotenu, sok brzoskwiniowy warto wzbogacić miętą, którą również można dodać do wyciskarki!
- śliwki - sok śliwkowy to dobre źródło betakarotenu, który w organizmie przekształcany jest w witaminę A. Sok śliwkowy jest znakomity, nie spotkacie go w sklepach.
Jakie warzywa warto wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej?
- czerwona papryka - świetne źródło witaminy C oraz betakarotenu. Oczywiście warto zmieszać ją z marchwią, pomarańczą, bananem, czy grejpfrutem. Pyszny sok owocowo warzywny wypijesz ze smakiem.
- natka pietruszki - świetne źródło witaminy C oraz betakarotenu. Doskonale uzupełnia każdy sok, czy koktajl w witaminy i minerały jakie zawiera w sobie w dużych ilościach. Znakomicie łączy się z różnymi sokami, a także wzbogaca całość w żelazo.
- jarmuż - znakomite źródło betakarotenu. Jarmuż świetnie współgra z jabłkiem i pomarańczą.
- szpinak, czy boćwina to bardzo dobre źródło betakarotenu. Dodaj go do soku z pomarańczy i banana. Warto również wzbogacić smak takiego soku selerem naciowym.
Przeczytaj również 5 sposobów na wzmocnienie odporności przy alergii
Pamiętaj, że świeżo wyciśnięty sok ma w sobie najwięcej witamin i minerałów. Cena wyciskarki obrotowej Zeegma Sap jest niezwykle przystępna, dlatego serdecznie ją polecam, bo sama z niej korzystam i jestem bardzo zadowolona! Na zdrówko!
*kolorowe kubeczki pochodzą ze sklepu zasmakujradosci.pl
*kolorowe kubeczki pochodzą ze sklepu zasmakujradosci.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego