niedziela, maja 03, 2020

Naturalny antybiotyk

naturalny antybiotyk


Naturalne antybiotyki znane są od dawna. Właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe miodu, owoców i warzyw zostały odkryte na długo wcześniej niż odkryto pierwszy antybiotyk sprzedawany na receptę - penicylinę.

Ludzie od dawna leczyli się tym, co było pod ręką, dlatego receptury na naturalne antybiotyki są powszechne i sprawdzone. Niektóre z nich są ciężkie do przełknięcia, inne przyjemne w smaku. Zwłaszcza te, podawane dzieciom, powinny mieć bardziej przyjemny smak, aby ich nie zrazić. Są osoby, które zwyczajnie nie mogą spożywać czosnku, czy cebuli, a te z kolei mają naprawdę silne, udowodnione działanie. Jednak problemy gastryczne przekreślają wszystko i po prostu nie mogą ich stosować. Wtedy na pomoc przychodzą inne składniki, z których można przygotować pyszny sok. 

Naturalny antybiotyk w soku - Prosto z Sadu - Tłocznia Szymanowice


Owoce i warzywa, w większości, to kopanie witamin i minerałów. Niektóre pasują do siebie bardziej, inne mniej. Dobrze opracowany skład naturalnego soku będzie nie tylko świetnie smakował, ale i leczył. Kiedy nie masz do tego głowy, albo czasu, na pomoc przychodzą tłocznie naturalnych soków i ja chciałam polecić Wam dziś jedną z nich. Prosto z sadu to tłocznia soków w 100% naturalnych. Do soków tłoczni w Szymanowicach nie są dodawane żadne dodatkowe cukry, ani substancje chemiczne. Po prostu samo zdrowie i pyszności.

sok 100%

Co wchodzi w skład naturalnego antybiotyku z Tłoczni w Szymanowicach?

Z czego składa się naturalna "broń", jaką jest pyszny sok - naturalny antybiotyk od Prosto z Sadu?

  • Jabłko
Jabłko to pyszny owoc, który nadaje całości słodyczy, ale nie tylko. To przede wszystkim fantastyczne źródło błonnika pokarmowego. Owoce te zapobiegają miażdżycy, chronią przed zawałem, a zawarte w nich flawonoidy skutecznie chronią przed wystąpieniem raka jelita grubego. Zawierają liczne witaminy i minerały, w tym: witaminę C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk.
  • Seler
Warzywo to uwielbiane ze względu na podnoszenie walorów smakowych zup, a także świetny składnik diety odchudzających, ma aż 86 udowodnionych cennych składników w swojej budowie. Seler zawiera dwukrotnie większą ilość witaminy C, niż w cytrusach, choć jego smak zupełnie na to nie wskazuje, ponadto to naturalny zestaw witamin typu B, w tym kwasu foliowego i witaminy PP. To bogate źródło fosforu, wapnia, potasu i cynku.
  • Pomarańcze
To owoce będące znakomitym źródłem witaminy C, A i B, a także potasu, wapnia i fosforu. Pomarańcze świetnie oddziaływają na naszą skórę, a także nerwy. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz związków polifenolowych.
  • Marchew
To pospolite warzywo, którego używamy na co dzień, jest doskonałym źródłem beta karotenu, który nie tylko pozwoli nam się pięknie opalić, ale również doskonale wpływa na nasz wzrok i odporność organizmu. O odporności pisałam tutaj: 5 sposobów na wzmocnienie odporności przy alergii.
Marchew ma właściwości przeciwnowotworowe - zawarty w niej beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem. Marchew najlepiej zjadać na surowo, albo pić z niej pyszny sok.
  • Cytryna
Owoc ten nie jest najlepszym źródłem witaminy C, aczkolwiek w pierwszej myśli, właśnie to przychodzi nam do głowy. Cytryna to znakomite źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Ma silne właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ zawiera przeciwutleniacz - limonen, ponadto wykazuje silne działanie hamujące namnażanie się komórek rakowych.
  • Imbir
Badania aktywności przeciwbakteryjnej imbiru (Zingiber officinale Garcinia) na patogenach dróg oddechowych (Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae) wykazały ich terapeutyczny wpływ. Z nauką się nie dyskutuje. Skuteczność imbiru w aktywności przeciwbakteryjnej była porównywalna z syntetycznymi antybiotykami w małym stężeniu. Imbir, każdej kobiecie będącej kiedykolwiek w ciąży, kojarzy się z łagodzeniem objawów żołądkowo-jelitowych, czyli popularnych mdłości.

Oprócz licznych właściwości zdrowotnych, naturalny antybiotyk od Tłoczni z Szymanowic ma przepyszny smak i z chęcią piją go nawet dzieci. Bardzo polecam wypróbować i podzielić się ze mną wrażeniami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger