Chlebek wyszedł puszysty, jak to na drożdżach i bardzo smaczny, o charakterystycznej barwie.
Dodatkowo wierzch posypałam łuskanymi ziarnami konopii, aby nadać mu większego wyrazu.
Konopie mam z zaprzyjaźnionego sklepu Konopna - Alternatywa
Ja piekę pieczywo bez soli, ale w przepisach ją Wam podaję, bo nie każdy musi i je bez soli. Niemniej jednak namawiam do powolnej rezygnacji z solenia, bo warto, dla zdrowia i odkrywania nowych smaków, bo bez soli wszystko smakuje lepiej, nie od razu oczywiście, trzeba stopniowo z niej rezygnować, aż nie będziemy jej potrzebować w smaku naszych potraw.
Dość polemiki.
Potrzebujemy:
- 100 g mąki konopnej
- 400 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 300 g mleka
- 20 g oleju rzepakowego
- opcjonalnie 1 łyżeczka soli i 30 g miodu
Ponadto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (można dodać teraz miód jeśli się na niego zdecydowaliście). Odstawiamy na 10 minut.
Ciasto wkładamy do foremki posypujemy łuskanymi ziarnami konopii i odstawiamy do piekarnika nagrzanego do 30 stopni C na około pół godziny, musi dwa razy powiększyć swoją objętość. Forma jakiej możecie użyć to np. podłużna forma keksowa o dł. 30 cm.
Chleb należy wypiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 35 minut.
Wybaczcie, że zdjęcie przed wypieczeniem
ale jakoś mnie tak pochłonął, że zanim się obejrzałam, już nie było co fotografować :o
I to ma byc zdrowy chleb to jest laczenie gowna z miodem
OdpowiedzUsuńI to ma byc zdrowy chleb to jest laczenie gowna z miodem
OdpowiedzUsuńBędę piekła, dziękuję!
OdpowiedzUsuńSuper, dzięki :)
OdpowiedzUsuń