Pyszny obiad dla wegetarian. Aromatyczny i wyrazisty w smaku. Rurki wypełnione przepysznym nadzieniem szpinakowo - pieczarkowym dosmaczone suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat, sprawią frajdę nawet niejednemu człowiekowi spożywającemu na co dzień mięso.
Wszystkie podkreślone wyrazy przekierowują do konkretnych składników, których użyłam w przepisie. Kliknijcie proszę, a ułatwi Wam to przygotowanie potrawy wg mojego przepisu.
Potrzebujemy:
- 1 paczka makaronu cannelloni (20 rurek)
- 100 g twardego sera
Sos pomidorowy:
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Farsz do cannelloni:
- 300 g pieczarek
- 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem, ja użyłam przyprawy ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
- paczka mrożonego szpinaku
- 280 g twarogu
- zioła włoskie
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowujemy sos:
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy rozgnieciony czosnek, szklimy. Następnie wlewamy pomidory z puszki i suszone oregano. Lekko odparowujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Odparowujemy wodę z pieczarek.
Po odparowaniu wody dodajemy mrożony szpinak i zioła włoskie, ponownie odparowujemy.
Podgrzewamy wszystko wraz z twarogiem, aż do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dno naczynia, w którym będziemy piekli cannelloni wylewamy część sosu pomidorowego, a na nią nadziane farszem ze szpinaku i pieczarek surowe rurki makaronu cannelloni. Każdą warstwę smarujemy sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy utartym serem.
Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 35 minut.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 1 paczka makaronu cannelloni (20 rurek)
- 100 g twardego sera
Sos pomidorowy:
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Farsz do cannelloni:
- 300 g pieczarek
- 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem, ja użyłam przyprawy ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
- paczka mrożonego szpinaku
- 280 g twarogu
- zioła włoskie
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowujemy sos:
Do naczynia miksującego wlewamy olej i podgrzewamy wraz z rozgniecionymi ząbkami czosnku 3 min/Varoma/obr. 1. Następnie wlewamy pomidory z puszki i suszone oregano. Lekko odparowujemy, bez miarki Tm 15 min/100 st. C/obr. 2. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Farsz:
Do misy naczynia miksującego wrzucamy pieczarki, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i miksujemy 5 s/obr. 7.
Do naczynia wlewamy olej i odparowujemy wodę z pieczarek 10 min/100 st. C/obr. 1, bez miarki Tm.
Po odparowaniu wody dodajemy mrożony szpinak i zioła włoskie, ponownie odparowujemy 10 min/100 st. C/obr. 1.
Podgrzewamy wszystko wraz z twarogiem, aż do połączenia 5 min/100 st. C/obr. 1. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dno naczynia, w którym będziemy piekli cannelloni wylewamy część sosu pomidorowego, a na nią nadziane farszem ze szpinaku i pieczarek surowe rurki makaronu cannelloni. Każdą warstwę smarujemy sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy utartym serem.
Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 35 minut.
Na pewno musi być pyszne ! szkoda, że nie mogę poczuć zapachu przez bloga ;)
OdpowiedzUsuń