Potrzebujemy:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 2 cebulki szalotki lub jedna średnia
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mielonej karkówki wieprzowej
- 2 szklanki wody
- 0,5 l passaty pomidorowej
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 opakowanie suszonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę kroimy w małą kostkę, cebule kroimy na pół, a następnie w pióra.
W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy najpierw pietruszkę, później marchewkę, następnie dorzucamy cebulę i rozgnieciony czosnek. Wszystko zarumieniamy.
Następnym krokiem jest wrzucenie do garnka mielonego mięsa i również jego lekkie przesmażenie, na koniec dodajemy ziemniaki.
Do składników dodajemy wodę oraz sól i pieprz i dusimy do miękkości marchewki i pietruszki. Potrwa to około godzinę.
Kiedy warzywa mamy już miękkie dodajemy resztę składników, zagotowujemy i doprawiamy.
Bardzo podobną robię ostatnio u siebie w domu. Tylko synom jakoś nie podchodzi, niestety :)
OdpowiedzUsuńmój jadł :)
UsuńTroszkę jak chilli con carne. ( czy jak to się tam piszę :P ) Extra ! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńW sumie masz rację :P
Usuń