Mięsne pulpeciki, które sprawdzą się w kanapce, jako przekąska, a także jako danie obiadowe. Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Komosa ryżowa jest idealnym dodatkiem do tego typu kombinacji. Nadaje fantastycznego orzechowego posmaku. Podczas jedzenia w strukturze zupełnie niewyczuwalna. Możecie przemycić takim sposobem komosę niejadkom. Komosa jest niesamowicie zdrowa i okrucieństwem byłoby jej nie spożywać. Ja używam ziaren quinoa od Bio Naura.
Potrzebujemy:
- 400 g mielonej karkówki wieprzowej
- 1 duże jajko
- 1,5 szklanki ugotowanej komosy ryżowej, ja użyłam ziaren quinoa od Bio Naura
- łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka posiekanej suszonej żurawiny
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na złoto z obydwu stron.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 400 g mielonej karkówki wieprzowej
- 1 duże jajko
- 1,5 szklanki ugotowanej komosy ryżowej, ja użyłam ziaren quinoa od Bio Naura
- łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka posiekanej suszonej żurawiny
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misie naczynia miksującego i wyrabiamy 10 s/obr. 4
Masę mięsną odkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na złoto z obydwu stron.
Wygląda przepysznie :) Nigdy nie jadłam komosy ryżowej.
OdpowiedzUsuń