czwartek, listopada 17, 2016

Pulpeciki z komosą ryżową

Mięsne pulpeciki, które sprawdzą się w kanapce, jako przekąska, a także jako danie obiadowe. Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Komosa ryżowa jest idealnym dodatkiem do tego typu kombinacji. Nadaje fantastycznego orzechowego posmaku. Podczas jedzenia w strukturze zupełnie niewyczuwalna. Możecie przemycić takim sposobem komosę niejadkom. Komosa jest niesamowicie zdrowa i okrucieństwem byłoby jej nie spożywać. Ja używam ziaren quinoa od Bio Naura.


Potrzebujemy:
  • 400 g mielonej karkówki wieprzowej
  • 1 duże jajko
  • 1,5 szklanki ugotowanej komosy ryżowej, ja użyłam ziaren quinoa od Bio Naura
  • łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka posiekanej suszonej żurawiny
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na złoto z obydwu stron.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 400 g mielonej karkówki wieprzowej
  • 1 duże jajko
  • 1,5 szklanki ugotowanej komosy ryżowej, ja użyłam ziaren quinoa od Bio Naura
  • łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka posiekanej suszonej żurawiny
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misie naczynia miksującego i wyrabiamy 10 s/obr. 4
Masę mięsną odkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na złoto z obydwu stron.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger