Uwielbiam warzywa, mój mąż mięso. W ramach kompromisu sos oparty na jednym i drugim. Pyszny, żółty, przywołujący kolory lata. Coś co można zjeść na chandrę. Gwarancja polepszenia humoru.
Potrzebujemy:
- 400 g dyni
- 1 duża cebula
- 2 nóżki z kurczaka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- pół szklanki wody
Na patelnię wkładamy nóżki z kurczaka i podlewamy je wodą. Dusimy pod przykryciem.
Dynię kroimy w kostkę, a cebulę w talarki. Warzywa dodajemy do kurczaka i dusimy około 1 godzinę.
Nóżki wyjmujemy i obieramy mięso.
Sos blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Do sosu dodajemy jogurt i mięso obrane z kości. Mieszamy.
Podajemy z ulubionym makaronem, posypujemy pestkami dyni, siemienia lnianego i słonecznika.
Niezłe cuda potrafisz z dyni wymyśleć ;) Pycha !
OdpowiedzUsuń