Ten cudowny zapach.. rozbudza we mnie magię świąt. Wprost nie można się im oprzeć. To zapach gruszek w korzennej zalewie, które są moim ostatnim odkryciem. Na zdjęciach znajdziecie słoik tego cuda. Wypatrujcie marki Krokus w sklepach, ponieważ z pewnością przyda się do świątecznych wypieków. Gruszki są jędrne, pełne smaku i aromatu, gotowe do użycia, oszczędzają Wam czasu i energii, co jest niezwykle ważne przy świątecznej gorączce przygotowań. Pracy jest tak wiele, że się w tym zatracamy i magia świąt pryska jak bańka mydlana. Spójrzcie na ofertę marki Krokus, jest na prawdę niezwykle ciekawa i bogata, a przede wszystkim przetwory są naturalne, domowe, takie jak robiły nasze babcie i prababcie, czyli przepyszne.
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam niezwykle szybkie w wykonaniu ciasto, które możecie zrobić zaraz przed przyjazdem niespodziewanych gości. Można je oczywiście zrobić także dzień wcześniej, ponieważ zawarte w nim owoce nadają mu soczystości.
Potrzebujemy:
- 250 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru (szklanka o pojemności 250 g)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 słoik gruszki korzennej, ja użyłam gruszek marki Krokus
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Gruszki odsączamy z zalewy korzennej.
Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Odstawiamy na później.
Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając.
Do utartego masła z cukrem i jajkami dodajemy powoli mąkę lekko mieszając szpatułką.
Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach 23x23cm.
Na cieście układamy gęsto gruszki. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, pieczemy około 40 minut.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru (szklanka o pojemności 250 g)
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 słoik gruszki korzennej, ja użyłam gruszek marki Krokus
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Gruszki odsączamy z zalewy korzennej.
Wszystkie składniki wg podanej kolejności wkładamy do naczynia miksującego (oprócz gruszek). Miksujemy 1 min/ /
Bardzo fajne ciacho, porywam kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńGruszka Korzenna ? a cóż to za nowość :D Musi być pycha :)
OdpowiedzUsuńSprawdź tutaj: http://przetwory.com/oferta,dodatki-do-obiadu,gruszka-korzenna.html
Usuń