czwartek, czerwca 18, 2015

Racuchy drożdżowe

Śniadanie mistrzów!
Racuchy te mocno smakiem podchodzą mi pod pączki i w tym cały ambaras, że traktuję je jak najbardziej wykwintne śniadanie. Wbrew pozorom, nie zrażajcie się, że do przygotowania tych cudeniek potrzebujemy drożdży. Choćbyście nie wiem jak byli oporni - to drożdżowe wyjdzie Wam zawsze ;)

Potrzebujemy:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i zasypujemy cukrem. Mieszamy, aż wszystko się dobrze rozpuści. Odstawiamy na 10 minut. Do rozczynu dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, albo blenderem.
Odstawiamy masę na 15 minut, po czym smażymy na patelni. Suchej, bądź nawilżonej tłuszczem. Dowolność w tym temacie. Na rozgrzaną patelnię nakładamy placuszki łyżką w odstępach, ponieważ rosną jeszcze na patelni podczas smażenia.

Podajemy z konfiturami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger