przepis dodatkowo wzbogacony jest o czerwony olej palmowy, który ma niezwykle właściwości i nadaje cudownego karotenowego koloru :)
Potrzebujemy:
- 0.5 kg żołądków drobiowych
- pół szklanki wody
- 1 cebula
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki czerwonego oleju palmowego, u nas od Nomak
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na czerwonym oleju palmowym. Właściwie trudno to nazwać podsmażaniem, jest to bardziej szklenie, dlatego że zaraz potem podlewamy cebulę wodą.
Teraz dodajemy umyte i oczyszczone żołądki. Można je pokroić na mniejsze części, ale nie trzeba. Do żołądków dodajemy resztę składników, oprócz jogurtu naturalnego. Całość dusimy na wolnym ogniu około 50 minut do godziny.
Po wyłączeniu palnika dodajemy jogurt i mieszamy, aby uzyskać jednolity sos.
Podajemy z makaronem.
Teraz dodajemy umyte i oczyszczone żołądki. Można je pokroić na mniejsze części, ale nie trzeba. Do żołądków dodajemy resztę składników, oprócz jogurtu naturalnego. Całość dusimy na wolnym ogniu około 50 minut do godziny.
Po wyłączeniu palnika dodajemy jogurt i mieszamy, aby uzyskać jednolity sos.
Podajemy z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego