piątek, czerwca 19, 2015

Leczo dla malucha

Kto powiedział, że maluch nie może zjeść lecza? Oczywiście nie podamy mu go z kiełbasą i pieczarkami, ale.. zawsze można uprościć wersję i będzie jak znalazł.
Obecnie rozpoczyna się sezon na cukinię, dlatego też warto przepis mieć w zanadrzu. Leczo przygotowuje się szybko i jest bardzo smaczne.

Potrzebujemy:
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebulka, lub pół dużej
  • kawałek mięsa 5x5 cm
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego, u mnie od Olini
  • 1 łyżeczka oleju lnianego, u mnie od Olini
Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju kokosowym.
Mięso kroimy w paseczki i dorzucamy do cebuli. Dusimy około 15 minut, na wolnym ogniu, dolewając 4 łyżki wody.
Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i w razie gdyby cukinia była nieco sucha, podlewamy odrobiną wody. Dusimy, a w międzyczasie obieramy pomidora ze skóry, np. sparzając go wrzątkiem, po uprzednim ponacinaniu skórki. 
Pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do cukinii. 
Dodajmy płatki drożdżowe i po około 10 minutach wyłączamy palnik.
Podajemy z kaszą kus kus, wierzch okraszając olejem lnianym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger