Obecnie rozpoczyna się sezon na cukinię, dlatego też warto przepis mieć w zanadrzu. Leczo przygotowuje się szybko i jest bardzo smaczne.
Potrzebujemy:
- 1 cukinia
- 1 pomidor
- 1 mała cebulka, lub pół dużej
- kawałek mięsa 5x5 cm
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 2 łyżki oleju kokosowego, u mnie od Olini
- 1 łyżeczka oleju lnianego, u mnie od Olini
Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju kokosowym.
Mięso kroimy w paseczki i dorzucamy do cebuli. Dusimy około 15 minut, na wolnym ogniu, dolewając 4 łyżki wody.
Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i w razie gdyby cukinia była nieco sucha, podlewamy odrobiną wody. Dusimy, a w międzyczasie obieramy pomidora ze skóry, np. sparzając go wrzątkiem, po uprzednim ponacinaniu skórki.
Pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do cukinii.
Dodajmy płatki drożdżowe i po około 10 minutach wyłączamy palnik.
Podajemy z kaszą kus kus, wierzch okraszając olejem lnianym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego